Belföld

Újabb sikeres műszívbeültetés

Újabb sikeres műszívbeültetést hajtottak végre múlt szerdán a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

A második sikeres beavatkozást egy 15 hónapos, 6,5 kilogramm súlyú gyermeken végezték el, a gyermek állapota stabil, a körülményekhez képest kielégítő – áll a kórház közleményében.
Mint írják: a gyermek kritikus állapota miatt egy néhány napig alkalmazható keringéstámogató eszközt kellett használni a beteg állapotának javításáért, csak ezt követően kerülhetett sor a műszív beültetésére.

A beavatkozásra ezúttal is az egészségügyi miniszter jóváhagyásával került sor.

Az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés október elején történt, a beavatkozást egy 2,5 éves, tíz kilogrammos kislányon végezték el, miután a szívizombetegségben szenvedő kislány keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. Mirjamot több mint egy hónapig műszívkezeléssel tartották életben, majd november elsején sikeres szívátültetést hajtottak végre rajta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként azonban február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik