Belföld

Keveslik a kormány ajánlatát a fegyveres szervezetek

Nem vezetett eredményre a hétfői, zárt ajtók mögötti tárgyalás a szakszervezetek és a kormány között; a kormány ajánlatát a szakszervezetek nem tartották elfogadhatónak - közölte a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének az elnöke.

Kónya Péter elmondta, a kormány Csizmár Gábor államtitkár által tolmácsolt új ajánlatának a lényege, hogy a közszférában dolgozók a 13. havi bér helyett körülbelül kétheti kompenzációt kapnának. A legalacsonyabb keresetűeknek ez gyakorlatilag a 13. havi bér teljes kompenzációját jelentené, míg a magasabb keresetűeknél ez „alacsonyabb százalékot” jelentene.
Közölte, a szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartotta az ajánlatot.

Elmondta, a rendvédelmiek számára tárgyalási alapot csak az jelenthet, ha törvényes járandóságaikat teljes egészében megkapják. Eszerint a 13. havi illetményt teljes egészében meg akarják kapni, továbbá a jövő évi bérekben a várható 4-5 százalékos infláció kompenzálását is kérik.

Tudomásul veszik

Kónya Péter a rendvédelmiek nevében ugyanakkor azt is közölte: tudomásul veszik a válsághelyzetet, és bár a 2007-es megállapodásban reálbér-növekedést irányoztak elő, lemondanak a reálbér-növekedésről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el tudnák fogadni a reálbér csökkentését – fűzte hozzá.
Közölte, a kormánnyal legközelebb jövő hétfőn ülnek le tárgyalni.

Jelezte ugyanakkor, hogy Draskovics Tibor rendészeti miniszter ígérete alapján a fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviseletében rövidesen tárgyalóasztalhoz ülnek.
Mint mondta, tartják magukat a közszolgálati sztrájkbizottság tárgyalásaihoz, de megnézik, hogy az érintett szaktárcánál „milyen lehetőségeik vannak”.

Kormányzati vállalás

A kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését, és erre összesen 112 milliárd forintot különített el a költségvetésben. Erről Csizmár Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nyilatkozott, miután megbeszélést folytatott a közszféra szakszervezeteivel.

Az államtitkár kifejtette: a kormány azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki megkapná a 13. havi illetmény helyett járó pótlékot. Csizmár Gábor szerint ezzel a közszféra dolgozói a 13. havi illetményüknek csupán az egyharmadától esnének el.

A szakszervezetek a mértékkel nem elégedettek, a pénz elosztásának módszerében azonban megegyeztünk – mondta Csizmár Gábor. A kompenzációs módszer a 13. havi nyugdíj átalakításához hasonló elven működne, azaz a kormány maximálná a közszféra 13. havi járandóságát.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.