Belföld

Fidesz: a jobbszél hangosabb

A Fidesz ifjúsági tagozata szerint a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben egyértelmű és világos politikai fellépésre van szükség.

A szervezet ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy a jogi szabályozásnál azt a gyakorlatot támogatják, amely szerint “a véleménynyilvánításnak csak egészen szélsőséges, gyűlöletre uszító megnyilvánulásai vezethetnek büntetőjogi szankciókhoz”.

Közölték, úgy látják, a rendszerváltást megelőző baloldali diktatúra egyik következménye, hogy a bal- és jobboldali szélsőségek közül a jobboldaliak a hangosabbak. Megítélésük szerint “a kormánypártok” számára baloldali szélsőségek nem léteznek, a jobboldali szélsőségekben pedig azt a bélyeget látják, melyet “az olcsó politikai haszonszerzésért” a politikai ellenfélre lehet sütni. A jobboldali szélsőségek és a kormány érdekei egyezőek: míg a szélsőjobboldal a nyilvánosságot keresi, addig a kormány e nyilvánosságot használja fel az egymással egyébként együttműködést nem kereső és nem fenntartó szélsőségek és a jobboldal összemosására – írták.

A Fidesz ifjúsági tagozata szerint az elmúlt hetek eseményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a szélsőséges magatartásokkal kapcsolatos világos álláspont kialakítása nem pártpolitika, hanem demokratikus elkötelezettség kérdése.

A magyar szurkolók november elsejei dunaszerdahelyi megverésére utalva emlékeztettek arra, hogy 2006 októberében Budapesten a rendőrség fellépésekor “ugyanez történt”.

A demokratikus elkötelezettségnek nemcsak a szlovák rendőrök által bántalmazott magyarok esetében kell megnyilvánulnia, hanem még inkább akkor, amikor magyar rendőrök bántalmaznak ok nélkül magyarokat – hangoztatták a nyilatkozatban. Mint fogalmaztak, “ha ezért börtön helyett kitüntetés jár, akkor hasonló esetben a magyar kormánynak nincs erkölcsi alapja a nemzetközi fellépésre”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik