Belföld

Megalakították a Vidéki Kerekasztalt

Félpályán lezárták 25-30 autóval és traktorral pénteken a Bakonyban a 8-as főúttól Pápára vezető utat Farkasgyepű községnél; a demonstrálók a helyszínen kinyilvánították a vidéki kerekasztal megalakítását.

A kerekasztal elsősorban azoknak a társadalmi csoportoknak kíván teret adni, amelyek kiállnak a vidéken élők jogaiért, önrendelkezésük biztosításáért és az ahhoz szükséges pénzügyi feltételek újraszabályozásáért – mondta Nagy Gábor, Németbánya polgármestere, a demonstráció főszervezője.

Hozzátette, hogy “meg kell menteni” a kicsi településeket – a falusi iskolákat, postákat -, s el kell érni, hogy az uniós támogatások 60-70 százaléka ne a nagyüzemeknek, a nagytőkének jusson, hanem valóban a vidékfejlesztést szolgálja. Az uniós támogatások – a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alap – négycsatornás elosztásából ugyanis csak 7,5 százalékban részesül a vidék – közölte.

Az önkormányzatokért is kiállnak

Elfogadhatatlan a települési önkormányzatok folytonos forrásmegvonása is, mert az már a települések fennmaradását veszélyezteti – hangsúlyozta Nagy Gábor.

A demonstrálókkal – köztük jó néhány gazdával – tárgyalt a helyszínen Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki elmondta: a tiltakozók kifogásai közt szerepel a vidékfejlesztési program végrehajtása is, ezért fontosnak tartotta, hogy szót váltson az útra kivonult gazdákkal, polgármesterekkel.

Ugyanis nincs igazuk – jegyezte meg az államtitkár, rámutatva arra, hogy Európában mindössze két országban van olyan demokratikus vidékfejlesztési program (Finnországban és nálunk), amely teljesen a vidéki közösségekre bízza a döntést, a helyi pénzelosztást.

Megalakult 96 Leader-közösség az országban, s a vidékfejlesztési tárca csak a pénzforrásokat “osztotta le”, de nem szólt abba bele, hogy egy-egy közösségnek milyen akcióterve legyen – közölte Gőgös Zoltán, hangsúlyozva: a közösségek kizárólagos döntésére bízták, hogy a térségében kit, mit és mennyivel támogatnak.

“Soha nem volt ennyi pénz”

Kitért arra, hogy csak a Pápa környéki Somló-mente, Bakonyalja Leader Közhasznú Egyesületnek az elkövetkező öt évre több mint egymilliárd forintja van, amelynek a felhasználása teljesen a szervezet szabad döntésétől függ. Soha nem volt erre ennyi pénz – jegyezte meg Gőgös Zoltán.

Rámutatott arra is, hogy az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér pályázat beadványainak elbírálása már zajlik, s a mintegy 26 milliárd forintot – Veszprém megyéből például nyolc pályázat érkezett -, az elkövetkező egy évben kiosztják.

Ezek a pénzek éppen azt a célt szolgálják, hogy funkcionálisan lehetőleg “egybe (egy faluba) tereljék” a szolgáltatásokat, s ezzel nyilvánvalóan elérhető, hogy azok olcsóbb és jobb színvonalúak is legyenek. A kormányzat ennek a pályázatnak a keretében nemcsak a beruházáshoz ad pénzt, hanem öt évig az adott intézmény működtetéséhez is – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik