Belföld

Másfélszeresére drágul az útlevél

Negyven százalékkal többet fizethetünk jövő nyártól az útlevélért. Vagyis: az öt évre érvényes okmányért hatezer helyett hét és fél ezer forintot kell leszurkolni, a tíz esztendeig használható útlevél ára pedig tízezerről 14 ezerre nő - írta a keddi Népszabadság.

Jó tudni, hogy az okmány elveszítése vagy megrongálódása, illetve sürgősségi kérelem esetén a szokásos tarifa két-háromszorosával kell számolni. Aki tehát elveszett útlevele helyett sürgősséggel újat akar, 42 ezer forintot is fizethet – olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint jó hír viszont, hogy a kormány – legalábbis az eddig beterjesztett törvénytervezetek szerint – mértékletességet tanúsít, és illetékemelés formájában nem zúdít számottevő többletterheket a lakosság nyakába.

Az útlevél a hivatalos indoklás szerint azért kerül többe, mert abba új típusú, a fénykép mellett az ujjnyomat rögzítésére is alkalmas mikrocsipet építenek be, az okmányirodákba és a határátkelőkre pedig ujjnyomatolvasót kell vásárolni.

Az okmánycserét az Európai Unió egy 2004 decemberében kelt rendelete írja elő, és ennek megfelelően nálunk 2006 augusztusában jelent meg a csippel ellátott burgundi vörös útlevél, ám az csak a tulajdonos fényképének tárolására alkalmas. A második generációs okmány bevezetésének határideje jövő nyáron telik le, így a külföldre utazásról szóló törvény, illetve az illetéktörvény módosítása is 2009. június 28-án lépne hatályba – áll a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik