Belföld

Szlovák-magyar: ki kell közösíteni a nacionalizmust

El kell marasztalni és ki kell közösíteni a romboló hatású nacionalizmust, a gyűlöletkeltő politikát és retorikát – hangzott el Eörsi Mátyás és Milan Urbáni, a magyar és a szlovák parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökeinek találkozója után.

Rettenetes volt látni a rengeteg provokatív, ostoba, a történelem szemétdombjára való szurkolói plakátot, amelyek hol gyalázták a szlovákságot, hol kétségbe vonták állami létüket. Szégyelljük magunkat azért, hogy a magyar szurkolók megsértették a vendéglátókat – mondta Eörsi Mátyás a dunaszerdahelyi eseményekkel kapcsolatban. Az európai ügyek bizottságának elnöke leszögezte: törvényi eszközöket kell találni azok megfékezésére, akik II. világháborús náci egyenruhában jelennek meg Szlovákiában és Magyarországon.

Eörsi Mátyás az ülésen felvetett témák közül kiemelte, hogy jogszerűtlen rendőri fellépés a legfejlettebb demokráciákban is előfordul, de a nyilvánosság előtt számolnak be a vizsgálat eredményeiről. Bízik abban, hogy a szlovák kormány bemutatja a dunaszerdahelyi stadionban történtekről készült videófelvételt. Milan Urbani, a szlovák parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke a kommunikáció hiányát tette felelőssé a magyar-szlovák viszony kiéleződéséért. Hangsúlyozta: ezer éve élünk itt együtt, és pontosan tudjuk, mi irritálja a másikat, ezért a kényes kérdéseket párbeszéddel kell megoldani.

A két bizottság javaslatot készít a két miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szombati komáromi és révkomáromi (komárnói) találkozójára. Ebben azt kérik, hogy nézzék át a tavaly nyáron elfogadott 14 pontos, az Ipoly-hidakat és más konkrét gazdasági kérdéseket tartalmazó megállapodást és vizsgálják meg az ott leírtak megvalósítását. A magyar liberális politikus szerint kívánatos lenne a két ország közötti alapszerződés szellemében újjáéleszteni a vegyes bizottságokat, illetve létrehozni az abban foglalt intézményeket.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szólva Eörsi Mátyás arról beszélt, hogy a KMKF létrehozásának idején a fórum ellen szavazott, tartva attól, hogy a magyar szándékokat szomszédaink félreérthetik. Eörsi Mátyás most azt javasolta, a kezdeményezést elindító magyar házelnök, Szili Katalin találkozzon szlovák partnerével és oszlassák el a fórum körüli félreértéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik