Belföld

Gyurcsány várja a dunaszerdahelyi jelentést Ficotól

Világos megállapodást szeretne kötni a jövőre vonatkozóan a szlovák kormányfővel szombaton Gyurcsány Ferenc, aki „szeretné hinni", hogy a találkozóra szombaton Robert Fico el tudja vinni a szlovák rendőrség jelentését a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtekről.

Teljesen természetes elvárás az, hogy ha a magyar kormány arra kéri a szlovák kormányt, vizsgálják ki, mi történt Dunaszerdahelyen, akkor a szlovák fél megteszi ezt, és választ ad a magyar félnek, hogy ilyen vagy olyan eredményre jutott – mondta Gyurcsány a TV2 reggeli hírműsorában.

Véleménye szerint a két kormánynak világos megállapodást kell kötnie a jövőre vonatkozóan. Ebben – mint mondta – azt kell rögzíteni, hogy muszáj nyugalomban, békében élni. Ebben a nemzeti kisebbségeknek fontos összekötő szerepük van. További pontként fogalmazta meg a magyar miniszterelnök azt, hogy a két ország együttműködik a fejlesztések területén, valamint mindkét ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a szélsőségesek alakítsák a politikáját. Hangsúlyozta: ez a megállapodás lehetne a közös kiindulópont.

A magyar és a szlovák miniszterelnök a tervek szerint szombaton találkozik Komáromban, illetve szlovák területen, Révkomáromban. A kormányfői találkozóra azt követően kerül sor, hogy súlyos feszültség alakult ki a magyar-szlovák kapcsolatokban, miután a szlovákiai Dunaszerdahelyen november elsején a szlovák rohamrendőrök rátámadtak a helyi csapat és a Slovan Bratislava mérkőzését figyelő magyar szurkolókra, akik között több száz Magyarországról érkezett drukker is volt.

A találkozón történtek után Magyarországon több szlovákellenes incidens történt: egyebek között a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtt tartott tüntetésen elégették Szlovákia nemzeti lobogóját, két szlovákok lakta pilisi településen pedig lemázolták a szlovák nyelvű helységfeliratot.

Ajánlott videó