Belföld

Gyurcsány írt Orbánnak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet írt Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, melyben azt kéri tőle, hogy "az ország, az emberek és a magyar vállalkozások érdekében" gondolja újra korábbi véleményét, és vegyen részt a gazdasági csúcson. Orbán nem megy el.

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a levél szerint a miniszterelnök azt várja a Fidesz elnökétől, hogy ismertesse a gazdasági csúcson: miként lehet megvalósítani azon elképzelésüket, amely szerint adócsökkentés mellett több támogatást adnának a hazai vállalkozásoknak anélkül, hogy sérülne a szociális biztonság vagy a költségvetés egyensúlya.

“A mai helyzetben nekem nem Ön, Önnek pedig nem én vagyok az ellenfele, mindkettőnknek és Magyarországnak is ma a gazdasági válság az ellenfele. Minden más most másodlagos. Bizonyos vagyok benne, hogy ezt Ön is így gondolja” – olvasható a levélben, amelyet Orbán Viktornak délelőtt e-mailben és faxon is megküldtek.

Gyurcsány várja a javaslatokat

Gyurcsány levelében az áll: a miniszterelnök azt várja a Fidesz elnökétől, hogy ismertesse a gazdasági csúcson: miként lehet megvalósítani azon elképzelésüket, amely szerint adócsökkentés mellett több támogatást adnának a hazai vállalkozásoknak anélkül, hogy sérülne a szociális biztonság vagy a költségvetés egyensúlya.

Daróczi Dávid ezzel összefüggésben kitért arra: a kormány szerint ezt a négy dolgot egyszerre lehetetlen megcsinálni, de ha a Fidesz előáll egy reális, koherens, megvalósítható, jó javaslattal, akkor a kabinet készen áll arra, hogy azt végrehajtsa.

Az Orbán Viktor távolmaradásának okait firtató kérdésre válaszolva kijelentette, kifogást mindig lehet találni. Emlékeztetett arra, a Fidesznek a nemzeti csúccsal az volt a problémája, hogy az nem formális keretben zajlott. Most pedig az, hogy a gazdasági csúcs abban zajlik majd – tette hozzá.

Nem a forma a kérdés

A kormányszóvivő úgy látja, nem a hely, a forma a kérdés, hanem az, hogy valaki akar-e tenni a pénzügyi válság hatásainak csökkentése érdekében, vagy azt keresi, hogyan rúghat bele a politikai ellenfelébe még egyszer.

Felidézte, Orbán Viktor egyszer már átlépett a saját árnyékán, amikor az Európa Tanácsban támogatta a kormány válságkezelő javaslatait. Ha akkor sikerült, sikerülni fog most is – fogalmazott.

Daróczi Dávid a kormányfő leveléből idézte azt is: míg a javaslattétel lehetősége közös, a döntésért a felelősséget elsősorban a kormány viseli. A segítség pedig, amelyet a törvényhozás adhat, nem a kormánynak, hanem a magyar vállalatoknak és az embereknek szól – tartalmazza a levél.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt hétfői napirend előtti felszólalásában javasolta, hogy a parlament gazdasági bizottságának keretei között egyeztessék a gazdasági válság hatásainak csökkentéséről szóló programokat, és készítsék elő a szükséges döntéseket. A gazdasági csúcsra a tervek szerint csütörtökön kerül sor.

A válasz

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a következőképpen válaszolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
A Fidesz a Nemzeti Csúcson a válságkezelés európai útját javasolta Magyarországnak. Az európai kormányok sorra jelentik be adócsökkentési döntéseiket és növekedési programjaikat. A magyar gazdaságnak is növekedésre van szüksége, ehhez pedig adót kell csökkenteni, meg kell védeni a munkahelyeket, támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat, valamint vissza kell szorítani a korrupciót és a bürokráciát.
Az Ön kormánya egy másik utat választott, félrekezelte a válságot, és ennek árát az emberekkel akarja megfizettetni. A brutális megszorítások és az ország eladósítása elviselhetetlen terhet jelentenek a magyar családok számára.
Összefogásra van tehát szükség az adócsökkentésért, a gazdasági növekedésért és a szociális biztonságért. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának kibővített ülésén a Fidesz és a KDNP által delegált bizottsági tagok természetesen részt vesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik