Belföld

A polgármester szerint megélhetési politikusok vannak Nagykanizsán

Megosztó, és egyedül irányítja a várost - állítják Nagykanizsa polgármesteréről a képviselők. Marton István a FigyelőNetnek nyilatkozva elismerte, hogy gyakorlatilag alpolgármester nélkül irányít, mert szerinte a képviselő-testületben megélhetési politikusok dolgoznak.

Hogyan kommentálná, hogy az önt delegáló Fidesszel nagykoalícióban lévő kanizsai frakcióvezetők a távozását követelik?

Jól mondja, ez valóban egy nagykoalíció. A legutóbb kritizált intézkedésemet, hogy elvontam a fideszes alpolgármesterem jogköreit, épp egy SZDSZ-es bírálta.

Orbán már rászólt (Fotó: MTI)

Orbán már rászólt (Fotó: MTI)

Azzal támadják, hogy megosztó a politikája és egyedül irányítja a várost. Ha nincs alpolgármestere, igaznak tűnnek a vádak…

Amikor 2006-ban polgármester lettem, azt mondtam, mindenből a minimumot kérem: pénzből és alpolgármesterből is. Aztán javult a város helyzete és idén augusztusban megegyeztem a helyettesemmel egy második alpolgármesterről is.

Viszont azóta sincs második alpolgármester, nem?

Ezért szakadt el nálam a cérna. Egyes emberek féltik a saját hatalmukat és nem akarják, hogy kinevezzek egy másik helyettest. Ezért támad az engem jelölő Fidesz is.

Szétesik a Fidesz Nagykanizsán?

Azt azért nem mondanám, de repedezik. Ahogy az ellenem szövetkezők koalíciója is. Megkérdeztem tőlük, hogy „uraim, azt akarják, hogy annyit dolgozzak, hogy ráboruljak az asztalra és így szabaduljanak meg tőlem?”

Orbán Viktorral nem beszélt még az ügyben?

Nem hiszem, hogy figyelne az ügyre.

Az autóvásárlási ügyére reagált legutóbb. Azóta van kocsija?

Ugyanazzal az öreg Opel Vectrával járok. Decemberben lesz kilencéves, 310 ezer kilométert futott, drága fenntartani. Meglátom, van-e időm karácsonyig autót venni.

Három fegyelmi indult ön ellen: milyen ügyekben?

Mondvacsinált ügyek: ingatlaneladások és az alpolgármesteri jogkör megvonása. De nekem van igazam az ügyekben. Az alpolgármesteremnek – aki parlamenti képviselő is – alig van ideje a városra. Több mint egy évig meg sem szólalt a közgyűlésben. Jegyzőkönyvben üdvözölték, amikor végre megtette.

Hogyan tud majd együttdolgozni a testülettel ezek után?

Vannak eszközeim, ha el akarnak lehetetleníteni, de le nem mondok. Ők előbb-utóbb úgyis arra kényszerülnek, hogy feloszlassák önmagukat, amit én nem kezdeményezhetek, de támogatni fogom. Hatalomféltő megélhetési politikusokkal van tele a kanizsai testület, de engem nem tudnak meghajlítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik