Belföld

Gyurcsány: indokolatlannak tűnik a rendőri brutalitás

A dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt, meglehetősen brutális rendőri beavatkozásnak egyelőre nem látni az indokoltságát, Magyarország nem kapott erre vonatkozóan bizonyítékot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben, a Magyar Televízió Péntek este című műsorának adott interjújában.

Az világos, hogy ha a rendőrség erőszakkal lép fel állampolgárokkal szemben, ott a rendőrségnek kell bizonyítania, hogy a fellépése indokolt és arányos volt, és megfelelt a jogszerűség feltételeinek. “Nekünk egyelőre csak rossz érzéseink vannak” – mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor közölte: fel kell hívni mindenkinek a figyelmét, ne azért menjen Szlovákiába, hogy sértegesse a szomszédos államot, annak polgárait, hogy “egészen nyilvánvalóan politikai tüntetésre használjon egy futballmérkőzést”.

“Azt mondom, hogy támogassuk a csapatunkat, szeressük, de a sportot ne apropónak használjuk fel politikai küzdelmek lefolytatásához, vagy politikai provokációhoz” – fűzte hozzá.

A kormányfő kitért arra, “bármennyire is elfogadhatatlan egyik-másik szélsőséges csoportnak, személynek a szövege, (…) ez nem felhatalmazás arra, hogy a rendőrség gumibottal nekik menjen”. Politikai érvekre politikával kell válaszolni, nem pedig gumibotokkal – hangsúlyozta a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik