Belföld

Állóháborúvá alakultak a bértárgyalások

Amíg a munkavállalói oldal továbbra is a minimálbér emelését szorgalmazza, addig a munkaadói oldal nem kíván változtatni a jelenlegi 69 ezer forintos összegen, és bérbefagyasztást javasol - fogalmazódtak meg a vélemények az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésén.

“Közös érdekünk, hogy fenntartsuk a növekvő minimálbér intézményét, amelyhez kapcsolódik a szakmunkás bérminimum” – érvelt Pataky Péter, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, aki most nem tett új javaslatot a minimálbér összegére, amelyet a korábbi első körben havi 80 ezerre kívánt felemelni a munkavállalói oldal.

A munkaadók továbbra sem kívánnak változtatni a jelenlegi 69 ezer forintos összegen és bérbefagyasztást javasolnak, számolva a pénzügyi és gazdasági válság hatásaival, a piacok befagyásával – ismételte meg a korábbi OÉT ülésen már hangoztatott véleményét Dávid Ferenc szóvivő.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint most a munkahelyek megtartására kell koncentrálni, s ez a maximálisan kitűzhető cél. Újra asztalhoz lehet ülni a jövő év első féléve után, s ha a helyzet javul, akkor érdemes a munkavállalói oldal javaslatáról tárgyalni – tette hozzá Dávid Ferenc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik