Belföld

Mentor kell a szlovák-magyar viszonyhoz

A jelenlegi szlovák kormány képviselői részéről ismétlődő provokatív megnyilvánulásokat láthatóan nem lehet a kétoldalú kapcsolatok keretében megnyugtatóan megválaszolni – mondta lapunknak Szarka László, az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének vezetője. A történész szerint Magyarországnak meg kell találnia az együttműködésben érdekelt szlovák partnereket.

A hétvégi dunaszerdahelyi magyarverés után a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének vezetőjét, Szarka Lászlót kérdeztük a magyar-szlovák viszony megromlásáról.

Mit gondol, meddig fajulhat a helyzet, meddig romolhat a két ország viszonya?

A magyarországi és a szlovákiai rendőri szervek együttműködésének elmaradása jól jelzi a két ország közti mélypontot. A szerdahelyi rendőrattak egyértelműen összefügg a két ország közötti rossz kommunikációval és feszültségekkel. Kérdés, sikerülhet-e helyreállítani a normális viszonyokat a legmagasabb szintű találkozók, s az ott kölcsönösen kötelező érvényű közös rendezési terv nélkül.

Isten áldd meg...(Fotó: MTI) GALÉRIA

Isten, áldd meg…(Fotó: MTI) GALÉRIA

Aggasztó volt látni a szlovák rendőrség egyoldalú beavatkozását, a Slovan-szurkolók provokatív magatartásának büntetlenül hagyását. Még inkább nyomasztó, hogy az illetékes szlovákiai parlamenti bizottság előtt a szlovák belügyminiszter

szembenézés

Korábban a FigyelőNet – Szarka László segítségével – kísérletet tett, hogy szembenézhessünk a közös magyar-szlovák múlttal. Az erről szóló cikkeket itt, itt és itt olvashatja.

csak a megtámadott magyar és magyarországi szurkolókat hibáztatta, miközben egyértelmű magyarellenes rasszista jelszavakat üvöltve vonultak végig a vendégszurkolók a Csallóköz magyar többségű fővárosán.

Van-e bármelyik kisebbségnek (szlovákiai magyarok, magyarországi szlovákok) oka félni?

Félni mindenkinek van oka, hiszen két uniós ország között fajulhatnak el a dolgok, ha nem történik valamilyen radikális fordulat az államközi viszonyban.

Elsősorban kit, kiket terhel a felelősség a kialakult helyzetért?

A jelenlegi szlovák kormány képviselői részéről ismétlődő provokatív megnyilvánulásokat láthatóan nem lehet a kétoldalú kapcsolatok keretében megnyugtatóan megválaszolni. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy jól dokumentáltak az eddig történtek, de ezeknél sokkal fontosabb, hogy Magyarország megtalálja az együttműködésben érdekelt szlovák
partnereket.

Van bármi előremutató a két ország kapcsolatában?

Fontos fejlemény, hogy a legnagyobb szlovák kormánypárt képviselői támogatták a múlt héten a Magyar Koalíció Pártjának a tankönyvek nyelvhasználatával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatát.

ismeri a viszonyokat

Szarka László a pozsonyi Komenský Egyetem történelem-magyar szakán végzett. Főbb kutatási területei: – Cseh és szlovák történelem a 19-20. században.
– A nemzetiségi kérdés Magyarországon és Közép-Európában a 19-20. században
– A magyar nemzeti kisebbségek története a 20. században
– Etnikai térszerkezeti változások a kelet-közép-európai határmenti régiókban
– 20. századi kisebbségi, etnopolitikai konfliktusok a Magyarországgal szomszédos államokban
– A magyar kisebbségek 20. századi migrációs és asszimilációs veszteségei

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik