Belföld

Gyenesei embervadászatról beszélt Nagycsécsen

Olyan embereket ért támadás Nagycsécsen, akiknek a napi megélhetés is komoly kihívást jelentett - mondta Gyenesi István önkormányzati és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, ahol hétfőre virradóra két romát lőttek le.

Bár a nyomozás még nem fejeződött be, így az elkövetők indítéka sem ismert, de tény, hogy az “embervadászat bevonult az életünkbe” – fogalmazott a szaktárca vezetője.

Elmondta: bár Nagycsécs lakóinak harmada cigány, rajtuk kívül azonban több család is nehéz helyzetben van, ezért “együtt kell kezelni mindannyiuk problémáját”, nem lehet a sorsukat különválasztani.

Valahol ott

Gyenesei István azt mondta: bízik abban, hogy nem etnikai támadás, “nem a roma lakosság elleni cselekedet” történt Nagycsécsen, ugyanakkor a háttérben “valahol ott van a rasszizmus is”.

A parlament által elfogadott roma stratégiai programnak éppen ezért van különleges jelentősége – tette hozzá.
A szaktárca vezetője szólt arról is, hogy a nehéz helyzetben lévő településnek a tárca keretéből a közelmúltban hétmillió forintot utalt át az önkormányzati alapból. Ebből különben mintegy ezer magyarországi település is részesült, összesen 6,5 milliárd forinttal.

Hozzájárulnak

Gyenesei István azt is közölte: a tárca hozzájárul a temetési költségekhez. Hétfőre virradóra a Borsod megyei Nagycsécsen, a Dózsa utcában Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik