Belföld

Jogegységet kér a PSZÁF a MÁV biztosító ügyében

Jogegységi eljárást kért a Legfelsőbb Bíróságtól a nyilvántartásból időközben törölt MÁV Általános Biztosító Egyesület kártérítési ügyeiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, a Legfelsőbb Bíróság december elején dönt arról, hogy ki az alperes, illetve a felperes a biztosító ellen korábban megindított több tucat eljárásban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, Binder István a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a jogi helyzet bizonytalan, az egyesületi törvény ugyanis nem szabályozza, mi történjék, ha fizetésképtelenség miatt az egyesület megszűnik. Az ilyen szervezetekkel szemben nem indítható felszámolási eljárás, mert azt csak a gazdasági társaságokkal kapcsolatban szabályozza a törvény.

Binder István emlékeztetett arra is, hogy a fizetésképtelen cégek ügyeiben a törvény szerint a felszámolás megindítása után a felszámoló lép be jogutódként a folyamatban lévő ügyekbe. Az egyesületeknél ez sem egyértelmű. Ezért van szükség arra, hogy a PSZÁF kezdeményezze: a Legfelsőbb Bíróság értelmezze a jogi helyzetet, hozzon jogegységi határozatot – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik