Belföld

A Hospinvest nyert végül a verekedős közgyűlésen

Bombariadó miatt nem kezdődött el pénteken a Heves megyei közgyűlés ülése, végül később heves vita,közbekiabálások és verekedés után a közgyűlés úgy döntött: november elsejétől a HospInvest Zrt. működteti a megyei kórházat.

Petrovics András, Eger rendőrkapitánya az ülés megkezdése előtt jelentette be, hogy egy jelzés szerint a megyeházán bombát helyeztek el, ezért mindenkit megkért arra, hogy hagyja el az épületet.

Fél 12-kor végül elkezdődött a gyűlés, amelyet közbekiabálások is megzavartak.

Verekedésben a

Verekedésben a “kórházvédők” (Fotó: MTI)

Később verekedés tört ki az egri kórházvédők és a biztonsági őrök között a Heves Megyei Online információi szerint.

Végül a közgyűlés döntött: november 1-jétől a HospInvest Zrt. működteti az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházat, a kórház szombattól már nem a megyei önkormányzat költségvetési szerve, a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya megszűnik – erről pénteken döntött a Heves Megyei Közgyűlés.

A döntést a szocialista képviselők és egy független képviselő támogatásával hozták meg a botrányos jelenetektől sem mentes közgyűlésen. 602 dolgozó munkaviszonya megszűnik, végkielégítésük kifizetésére pályázatot adott be az önkormányzat.

Az egri polgármester közölte: nem asszisztál törvénytelenséghez, s nem vesz részt a kórházat felügyelő testület munkájában.

Akut ellátás az első napokban

Néhány hetes szervezési munkára van szükség, hogy az ellátás visszaállhasson a megszokott szintre, mert a “kórházvédők” belső ellenállása miatt nem tudták végrehajtani a kórház menedzsmentjével kidolgozott átadási-átvételi programot – közölte sajtótájékoztatón pénteken az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházat szombattól működtető HospInvest Zrt. elnöke.

Kollányi Gábor elmondta: az első napokban az akut ellátásra koncentrálnak, ezért a betegek türelmét kérik.

Új munkaerő

Több osztályon teljesen új munkaerő fog belépni, némi tapasztalatlansággal, hiszen nem volt alkalmas a helyzet, hogy az újak elseje előtt bemenjenek a kórházba – mondta.

Az elnök közölte: a HospInvest Zrt. mintegy ezer fős szakember gárdával kezdi meg a munkát, ez a biztonságos üzemeltetéshez megfelelő létszám.

A továbbfoglalkoztatási lehetőséggel 856 kórházi dolgozó élt, a toborzás során pedig 132 munkatársat választottak ki a több száz jelentkezőből.

Rendőrök, biztonsági őrök

Kollányi Gábor a “kórházvédők” kis csoportját okolta a kialakult morális válságért, és azért, hogy sokak átlépését fenyegetéssel akadályozták meg.

“Vannak félelmeink, hogy a kórházban atrocitások lesznek a régi és az új dolgozók között, és lesznek orvosok, akik a kialakult hangulat miatt nem merik majd felvenni a munkát” – mondta.

Hozzátette: biztonsági őrök és rendőrök biztosítják majd a kórház területét, a betegek, a betegellátás, és a kórházi dolgozók biztonsága érdekében pedig költöztetéssel koncentrálják a betegellátást.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint viszont a rendőrség nem közreműködője az átadás-átvételnek, nem is érkezett hozzájuk ilyen felkérés.

Az eseményeket viszont figyelemmel kísérik, és ha jogsértés történik, természetesen intézkednek – tette hozzá.

Cser Ágnes

Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke korábban a helyszínen arra kérte a résztvevőket, érjék el közösen, hogy a Heves Megyei Önkormányzat azon képviselői, akik megszavazták a HospInvest szerződését, “tűnjenek el” a testületből.

Cser Ágnes megafonba beszélve közölte, hogy 21 képviselő ellen nyújt be büntetőfeljelentést hivatali hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt. Hozzátette: március 27-én nem lett volna szabad aláírni a szerződést egy érvénytelen pályázat alapján.

Március 27-én döntött a hevesi közgyűlés arról, hogy a következő 20 évben a HospInvest Zrt. üzemelteti a kórházat. A határozatot 20 szocialista, valamint egy független képviselő szavazatával fogadták el, a 19 fideszes képviselő ellene szavazott.

Pesti Imre

A HospInvest működése botrányok sorozata, minden esetben tetten érhető egy nagyon erős szocialista háttér, hátszél, ami segíti e cég gátlástalan előrenyomulását; erről Pesti Imre fideszes képviselő beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ami az egri Markhot Ferenc kórházban történt és történik a működésbe adással kapcsolatban, az kísértetiesen hasonlít mindahhoz, ami az országban, illetve a fővárosban történik – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint amit a Zuschlag-ügyben naponta hallani lehet, az nem egyedi eset, az a “szocialista norma”. Hozzátette: az egri kórház ügye is a szocialisták valódi arcát tükrözi.

Pesti Imre szerint az egri kórház működésének átadása egy magáncégnek mutatja, hogy a profit sokkal fontosabb a szocialista egészségpolitikusok számára, mint az emberek egészsége. Kitért arra, hogy Egerben egy olyan cég nyerte el a működtetésre kiírt pályázatot, amely – mint kiemelte – bírósági döntés szerint érvénytelenül pályázott.

Egyértelműen látszik

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a HospInvest konszolidált mérlegéből egyértelműen látszik, hogy az ígért hatmilliárd forintos fejlesztést nem tudja teljesíteni. Mint mondta, ahol eddig üzemeltetőként megjelent a HospInvest, sehol sem tudta teljesíteni a vállalt kötelezettségeket. Ez igaz Hatvanban, de Kiskunhalason is, hiszen mindkét esetben szerződést kellett módosítani, miután a vállalt fejlesztéseknek töredékét sem valósította meg az üzemeltető – jelentette ki Pesti Imre.

Állítása szerint a HospInvest vállalatcsoport cégeinek jelentős része fizetésképtelen és velük szemben jelenleg is eljárást folytat az adóhivatal. Hozzátette: néhány napja már a HospInvest Zrt. is az APEH-adósok listáján szerepel, és emiatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem köthetett volna szerződést a céggel. Megjegyezte: ennek ellenére az OEP megkötötte a szerződést.

Csőd szélén

Mint elhangzott, a HospInvest jelenleg 3,8 milliárd forintos működési hiányt halmozott fel, az előző évhez képest 3,7 milliárd forinttal nőtt a cég adóssága, elvesztette jegyzett tőkéjét, szállítói tartozásai meghaladják a 3,4 milliárd forintot. A fideszes politikus tájékoztatása szerint a társaság már tavaly a csőd szélén állt, és akkor egy milliárdos hitel mentette meg.

Pesti Imre arra is kitért, hogy a Fővárosi Főügyészség vizsgálatot kezdett a cégcsoport helyzetének feltárásáért, és a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik, hiszen Heves megyében fennáll a monopólium létrejöttének veszélye.

Kökény Mihály

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke reagálásában képtelen feltételezésnek nevezte az ellenzéki képviselő által elmondottakat. Hangsúlyozta: a HospInvest nemzetközi cég, amelynek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 30 százalékban tulajdonosa.

Szerinte a befektetők bizalmának aláásását célozzák az olyan kijelentések, hogy a cég mögött nagyon erős a szocialista háttér. Hozzátette: nem hiszi, hogy egy gyakorlatilag európai intézmény politikai alapon dönti el, mibe fektet be.
A magyar egészségügyben számos magáncég működik fideszes városokban is és az ott dolgozó szocialisták mégsem mondanak olyanokat, hogy ilyen hátterű, meg olyan hátterű a cég – fogalmazott a politikus, aki szerint az számít, hogyan teljesítik a feladatokat.

Kökény Mihály szerint semmivel sem lehet igazolni azt a kijelentést, miszerint a profit sokkal fontosabb a szocialista egészségpolitikusok számára, mint az emberek egészsége. Az egri kórház nincs jó állapotban, a megyei önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy a működéshez nélkülözhetetlen fejlesztéseket megvalósítsa, ezért van szükség a HospInvestre – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik