Belföld

Császár Antal kilépett a Fidesz-frakcióból

Császár Antal, a Fidesz országos listáján mandátumot szerzett országgyűlési képviselő bejelentette, hogy mandátuma megtartása mellett kilép a Fidesz képviselőcsoportjából, és a jövőben függetlenként kíván tevékenykedni. Párttársai szerint viszont "megvették kilóra".

Császár Antal az MTI kérdésére, hogy függetlenként a kormányoldalt vagy az ellenzéket segíti-e majd szavazataival, azt mondta: a Fidesszel kötött megállapodástól nem tér el, továbbra ennek alapján kíván politizálni, ellenzéki képviselőként. “Más irányba nem akarok elmozdulni” – fogalmazott.

Ugyanakkor Szathmáry Kristóf, aki Császár Antallal, Ékes Józseffel és Rácz Istvánnal együtt a 2007-ben egyesületté minősített Vállalkozók Pártja színeiben jutott be az Országgyűlésbe 2006-ban, a Fidesz listájáról, az MTI-nek azt mondta: megdöbbentek Császár Antal kilépésén, ami magányos akció, így ők nem követik ebben a döntésében. Szerinte Császár Antal egy “sértett ember”, akit “megvettek kilóra a másik oldalról”.

Kettős vezetés a VP-ben

A Fidesz-frakcióból való kilépése okairól Császár Antal az mondta: a Fidesz nem tartotta be a Vállalkozók Pártjával 2006 februárjában kötött megállapodást, és nem utalta át az állami pártfinanszírozásból a megállapodásnak megfelelő 6 százalékot pártja számára. Mint mondta, egyáltalán nem kaptak a támogatásból, és ez a párt működésében is jelentős problémákat okozott. Emellett Császár Antal azt is kifogásolta, hogy nem kapott elég felszólalási lehetőséget a Fideszben, nem tudott interpellálni és törvényjavaslatokat benyújtani.

Az ügy háttere, hogy 2006 őszére kettős vezetés alakult ki a VP-ben. Császár Antal bírósághoz fordult mert szerinte párttársai egy általa nem szabályszerűnek tartott kongresszuson váltották le, és szavazták meg helyette elnöknek Herman Istvánt, a VP Heves megyei szervezetének vezetőjét. Közben azonban 2007 januárjában a bíróság egyesületté minősítette vissza a Vállalkozók Pártját, mert és két cikluson keresztül nem állítottak jelöltet.

Szavazatgyűjtés zajlik?

Császár Antalt elmondása szerint a majd kétéves jogi eljárás után 2008. augusztusában a bíróság jogerősen a Vállalkozók Pártja elnökének mondta ki Herman Istvánnal szemben, és szerinte ismét kezdeményezni fogják a párttá alakulást. Herman István az MTI-nek megerősítette, hogy a bíróság jogerősen Császár Antalt mondta ki elnöknek, ugyanakkor jelezte, hogy az üggyel nem kíván a továbbiakban foglalkozni. A Heves megyei Fidesz frakcióigazgatója ugyanis már 2007 áprilisában már megalakította a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját, amelynek elnökeként tevékenykedik.

Herman István azt mondta: a Fidesz valóban nem utalta át a megállapodásban foglalt támogatást, de az is igaz, hogy 2006-ban nem egyesülettel, hanem párttal kötött szerződést. A politikus Császár Antal kilépéséről személyes véleményeként megjegyezte: “szavazatgyűjtés zajlik”.

Császár Antal már a harmadik fideszes, aki 2006 óta kilépett a frakcióból és független képviselő lett, rajta kívül Lengyel Zoltán és Tóth András döntött így még 2007-ben. A politikus kilépésével 138 fősre csökkent a Fidesz frakciója, míg a függetlenek már öten vannak: Gyenesei István függetlenként került a parlamentbe, de mára kormánytag, Tóth András és Császár Antal a Fidesz-frakcióból lépett ki, Vas János és Almássy Kornél az MDF-ből került a függetlenek közé, míg Lengyel Zoltán a MDF-be ült be a függetlenek közül.

Gépész végzettségű

Császár Antal (Forrás: mkogy.hu)

Császár Antal (Forrás: Mkogy.hu)

Császár Antal 1958. október 11-én Putnokon született. Munkás családból származik, édesapja bányász volt, édesanyja őstermelő és kereskedő, jelenleg nyugdíjas. Két lánya van.

Általános iskoláit tekintve az első négy évét Sajógalgócon, majd a következő négy évet Putnokon végezte. Géplakatosnak tanult tovább a Miskolci Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolában. 1978-ban leérettségizett, továbbtanulva 1979-ben gépésztechnikusi vizsgát tett.

Gépkarbantartóból vállalkozó

Ezután mint gépkarbantartó dolgozott a Feketevölgyi bányaüzemnél a vállalkozása kezdetéig. 1993-ban szeszfőzdevezetői képesítést szerzett Gödöllőn. Majd ez évtől egyéni vállalkozóként dolgozik, mint pálinkabérfőző a Tarcal Külterületi Szeszfőzdében.

1998-tól belépett a Vállalkozók Pártjába. 1999-ben a B-A-Z megyei szervezet elnöke és országos elnökségi tag volt. 2002. február 16-án megválasztották a párt országos elnökének.
1999-ben megalakította a Pálinkafőzők B-A-Z megyei Szervezetét, majd sikerült országosan is összefogni a pálinkafőzőket egy országos szervezetbe, melynek a főtitkára lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik