Belföld

’56-os megemlékezés – percről percre

A Markó utcánál a rendőrök bekerítették a tüntetőket, sokakat igazoltattak, Budaházy Györgyöt előállították és elszállították. Az MVSZ műsorát erősen biztosítják az Astoriánál, az érdeklődés csekély. Gyurcsány az Operában beszélt. A Nyugatinál tűzszerészek vizsgálnak egy autót. (videó)

0.26

Harmincegy embert állítottak elő a fővárosban a nemzeti ünnepen – mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az előállítottak között van az is, akinek az autójában három, időzítővel ellátott gyújtóbombát találtak a Nyugati téren. Tafferner Éva éjfélkor elmondta: a rendőrök még helyszínelnek a Nyugatinál.

0.14

Megindult az autóforgalom az Astoriánál, a Magyarok Világszövetsége Semmelweis utcai rendezvénye után, az Operaház körüli kordonokat is elkezdték bontani – tapasztalták az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói.

A Blaha Lujza téren a rendőrség szinte minden embert igazoltatott, de több rendőrautó már elindult a Kerepesi út felé, a Készenléti Rendőrség laktanyája felé.

A Nyugati téren még mindig tart a lezárás, még a gyalogosok sem közlekedhetnek a környéken. A felüljáró alatt egy személygépkocsiban három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök. A kocsit – bár már érkezett egy tréler a helyszínre – még nem szállították el.

A fővárosban nyugalom van, de rendőrautók még cirkálnak az utakon.

23.23

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint közbiztonságra veszélyes eszközök tucatjait találták a rendőrök a tüntetők után a Markó utcában – erről Tafferner Éva csütörtök éjjel beszélt az MTI érdeklődésére.

A szóvivő tájékoztatása szerint teletöltött benzines palackokat, köztük több gyújtózsinórral ellátottat, továbbá ütő-, fúró-, vágó- és szúrószerszámokat hagytak hátra a tüntetők. Az eldobott, elszórt tárgyak között kövekkel megpakolt hátizsákot is találtak.

23.16

A fővárosi Blaha Lujza téren egy 50-60 tagú csoportot igazoltattak a rendőrök, a csoportosulás a Magyarok Világszövetsége ünnepi rendezvényéről tartott a tér felé, akadályozva a Nagykörút forgalmát – jelentették az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói csütörtök éjjel.

A védőfelszerelést viselő rendőrök csoportokban igazoltatnak a Rákóczi úton.

23.01

Befejeződött a filmvetítéssel egybekötött megemlékezés az Astoriánál, a tömeg békésen elvonult.

A rendezvényen felszólaló Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője és Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvivője beszédükben azt mondták: jogellenesnek és zaklatásnak tartják, hogy a rendőrök az egyik tüntetésről a másikra igyekvő embereket megállították és igazoltatták.

A rendezvény végén az egyik szónok arra szólította fel a távozókat, hogy “ne dőljenek be a rendőrség provokációjának”, és azt is közölte, hogy két irányba – az Erzsébet híd és az Astoria felé – lehet a helyszínt elhagyni.

22.30

A fővárosi Markó utcai csütörtök esti igazoltatássorozat idején nyolc mentőautó rongálódott meg – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A mentésben nem okozott fennakadást az, hogy a rendőrök a felvonulókat beszorították a Markó utcába, ahol a mentőszolgálat központja található; a mentőkocsik a Bihari János utcai bejáraton közlekedtek – mondta el Győrfi Pál.
Hozzátette: közvetlenül a Markó utcai mentőközponttól két civil kért segítséget, de sérüléseik nem voltak komolyak, kórházba senkit sem kellett szállítani.

A Stop internetes portál szerint a mentőállomás előtt a beszorított demonstrálók egy fotóriportert megrugdostak, az újságíró a mentőkhöz fordult segítségért, őt elsősegélyben részesítették. Győrfi Pál azt nem tudta megerősíteni, hogy fotóriportert láttak-e el a mentőszolgálat központjában.

Budaházy vezetésével a Teve utcától a Markó utcáig - GALÉRIA!

Budaházy vezetésével a Teve utcától a Markó utcáig – GALÉRIA!


21.50

Egyre több a rendőr a kérdéses autó körül, valószínűleg elhárították a problémát, információ azonban nem szivárgott ki.


Három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök a fővárosban, a Nyugati téri felüljáró alatt egy személyautó csomagtartójában csütörtök este – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Tafferner Éva tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján a BRFK akcióosztályának munkatársai vizsgáltak meg egy személyautót, ebben találták a három bombát. Hozzátette: a tűzszerészek a helyszínen vizsgálják a szerkezeteket.

A rendőrség egy embert előállított – tette hozzá.

21.48

Tudósítónk szerint a Nyugatinál egy tűzszerész matat az autó csomagtartójában. Az érdeklődők sorfalát a rendőrök újabb 30 méterrel kijjebb tolták.


Kordon és rendőrök az Astoriánál - GALÉRIA

Kordon és rendőrök az Astoriánál – GALÉRIA


21.30

A Nyugati teret teljesen lezárta a rendőrség és kiürítették. Lapunk tudósítói úgy tudják, bombát találtak a területen. A tűzszerészek egy Peugeot 206-ost vizsgálnak át.

21.19

Körülbelül négyszáz ember van az Astoriánál, a tüntetés teljesen békés, nézik Wittner Mária filmjét.

21.15

Véget ért a tüntetés a Markó utcánál, a rendőrök békésen feloszlatták a tömeget.


20.58

Tudósítónk szerint elvitték a Gyorskocsi utcába Budaházy Györgyöt. A sajtó képviselőit felszólították, hagyják el a helyszínt, nekik szabad eltávozást biztosítanak.

Kollégáink szerint azok, akik kijutottak a kordon mögül, kettesével-hármasával sétáltak hazafelé, köztük Toroczkai László is.

20.52

A Markó utcánál igazoltatják Budaházy Györgyöt.

20.43

Több embert állítottak elő a rendőrök a fővárosi Markó utcától, mások mellett azt a férfit is, aki szögekkel teleszórta az Alkotmány utcát – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök este.

A férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt tesz feljelentést a rendőrség a Budapesti Nyomozó Ügyészségen – olvasható a rendőrség honlapján közzétett közleményben.
Mint írták, azokat is előállították, akik a rendőri felszólítás ellenére sem vették le csuklyáikat és megtagadták személyazonosságuk igazolását.

A rendőrségi közlemény szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén részt vevők a demonstráció befejeződése után megindultak a Semmelweis utcában zajló rendezvényre.

20.40

Mécs Imre, 1956-os forradalmárként, a későbbi megtorlások halálraítéltjeként szólalt fel az operaházi ünnepségen. Az 1956. október 23-i tüntetések során a résztvevőkben megszületett az egymás iránti bizalom – mondta. E bizalommal sodortuk el a pártállamot – emlékezett vissza.

Majd a megtorlásról beszélt. A halálraítélt hősökhöz szólt, amikor sorolta, hogy mára létrehoztuk a jogállamot, a parlamentarizmust, kimentek a szovjet csapatok, felbomlott a Szovjetunió, felvették az országot az Európa Unióba. Mégsem vagyunk elégedettek, mert nem alakult ki az a bizonyos bizalom egymás iránt, hiányzik az önzetlenség, a nem handabandázó hazaszeretet – mondta Mécs.

Végül azt mondta, hogy a harmadik magyar köztársaság „a ti köztársaságotok, ígérjük, meg fogjuk tölteni nemes tartalommal.”


20.38

A rendőrök mindenkit egyesével engednek ki a Markó utcából és igazoltatják. Az Astoriánál az Erzsébet híd felé is csak igazoltatás után engedik ki az embereket a kordon mögül.

20.28

Akkor változik az ország, ha mi magunk változunk, és ez hozza majd meg, hogy kezünk nyomán az ország is átalakul – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Operaházban tartott állami díszünnepségen csütörtök este.

A kormányfő szerint az 1956-os forradalmat az az akarat és képesség mozgatta, amellyel a forradalmárok le tudták győzni az ismeretlentől való félelmüket.

Nagy Imre hagyatéka abból áll, hogy átlépjük saját árnyékunkat, kinyújtjuk a kezünket, megküzdünk, összekapaszkodunk, Magyarországot közös akarattal és erővel jobbá tesszük – fogalmazott a miniszterelnök.

20.24

Tudósítóink jelentése szerint a tömeg a Markó utcába van beszorítva. Az ottani mentőközpont útját elállják, így riasztás esetén gond lehet a mentőautók elhaladásával.

Alkalmanként rendőrök belecsapnak a tömegbe és kiemelik a hangadókat.

20.14

Többeket igazoltattak, erre egy csoport körbevette a rendőröket, hogy engedjék el őket. Egy nő állítása szerint a rendőrök háromszor hátba vágták. A rendőrök bekerítették a Markó utcában a tömeget, és a Parlament felé nyomják őket.

20.12

A szélsőjobboldali tömeg visszafordult a Nyugati felé, most a góc a Markó utcánál van. Tudósítónk szerint oszlatás lesz.

20.03

Budaházy és Toroczkai csoportja – akit ezer főre saccolnak – kiért a Váci útra. Sok a csapatszállító rendőrautó. Tudósítónk szerint haladnak tovább, át a körúton. A rendőrök sorfalat álltak. Egy Combino megállt, hogy elengedje a demonstrálók menetét.

20.00

Gonda László a kordonon kívül áll és azt üvölti a rendőröknek, hogy inkább könnygázzal oszlassák fel a parlamentet. Közben újabb és újabb rendőrcsoportok érkeznek ide.

Közben az Operában megkezdődött az ünnepi gála, ahol Gyurcsány Ferenc is beszél. Az Opera biztosítására kirendelt rendőrök nagy részét azonban átvezényelték a Hegedűs Gyula utcához, és az Astoriához.

19.59

A Hegedűs Gyula utcában vonul Budaházy vezetésével a tömeg, egy rendőrhelikopter kíséri őket és több rendőrautót is láttak arra menni. Három vízágyú is van a Nyugatinál.

A Pannónia utcában mintegy 200 fős vonuló, zömében símaszkos tüntető közül néhányra az egyik lakásból valamilyen folyadékot öntöttek – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Válaszul a vonulók közül többet köveket ragadtak és abba az irányba hajították, ahonnan leöntötték őket.

Az Astoriánál elkezdődött a műsor - GALÉRIA

Az Astoriánál elkezdődött a műsor – GALÉRIA

19.56

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Parlament előtti 1956-os emlékműnél fellobbantották a forradalom lángját csütörtök este.

A lángot fáklyás fiatalok lobbantották fel jelképesen, néhány tucatnyi, a kordonon kívülről figyelő érdeklődő jelenlétében.
Az Ötvenhatos Emlékbizottság Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök javaslatára határozta el az 1990-es évek közepén, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt fölállítják a Forradalom lángja emlékművet. Lugossy Mária szobrászművész alkotásán, az 1996-os évfordulóra felavatott, csúcsán megtört fekete márványból készült emlékműnek az oldalán a Kossuth-címer és az 1956 felirat látható. Azóta a forradalom évfordulóinak estéin minden évben ünnepélyes keretek között meggyújtják a lángot, amely november 4-éig lobog.

19.51

Az Astoriánál Hegedűs Lóránt beszél, pár százan hallgatják. Aki át akar jutni a kordonnál, a rendőrök megmotozzák és átvizsgálják a táskáját.

A Teve utcából tartó csoporthoz valószínűleg csatlakozni fognak a Terror Házától elindult szélsőjobboldaliak. Tudósítónk szerint “balhéra készülnek”. Jelenleg a Pannónia utcán haladnak a Jászai Mari tér irányába.

19.34

Újabb három embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban, ezzel tizenhétre nőtt a nap folyamán előállítottak száma – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a honlapján csütörtök este.

Két embert a Csengery utcából állították elő, mert át akartak mászni a kordonon a lezárt területre, a Szív utca-Andrássy út sarkáról pedig egy embert állítottak elő közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel való szabálysértés miatt, nála egy rugós kést találtak.

A nap folyamán többi között lőszer, tiltott önkényuralmi jelkép, kábítószergyanús anyag, gázspray, kés és tőr miatt állítottak elő összesen 17 embert, jellemzően a bejelentett és tudomásul vett rendezvények közeléből.

További három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök gyülekezési joggal visszaélés miatt, mert – mint az a honlapjukon olvasható – “transzparensekkel demonstrációs jelleggel gyülekeztek”.

19.27

Tudósítónk beszámolója szerint a Teve utcától nem a Váci úton, hanem a Visegrádi utcán át indultak el a tüntetők. Mindenki maszkban, sálban van.

19.23

Befejeződött a Magyar Önvédelmi Mozgalom ünnepi rendezvénye a Terror Háza előtt a fővárosban csütörtök este, a résztvevők a megemlékezés zárásaként egyperces néma csenddel tisztelegtek az 1956-os forradalom áldozatainak emléke előtt.

Miközben a 150-200 résztvevő távozott a helyszínről, sokan a “ria ria Hungária”, “mocskos zsidók” és “Gyurcsány, takarodj” jelszavakat skandálták. A megemlékezésen rendbontás nem történt, az eseményen számottevő volt a rendőri jelenlét.

legyen ön is fn tudósító!

Részt vesz a megemlékezéseken? Ön is koszorút helyezett el? Élményeit, fotóit küldje el a FigyelőNet Tudósítójába! Tudósítsa Ön a FigyelőNetet az ’56-os megemlékezésekről!

19.21

Az Astoriánál jelenleg 350-en lehetnek, a műsor megkezdődött.

19.19

Az 1956-os októberi forradalom nagy ajándéka a nemzeti egység, ma ismét magunkra kell találnunk, tisztázni kell helyzetünket, elveinket, viszonyainkat a magyar nemzetrészek közt, ünnepünk ugyanakkor egyetemes is – mondta csütörtökön Sólyom László Csíkszeredában.

A megemlékezésen Traian Basescu román államfő is részt vett. Sólyom László beszélt a magyarországi 56-osokkal szolidaritást vállaló romániai (magyar és román) személyek elleni megtorlásokról is, utalva arra, hogy tavaly már kérte Basescut, hogy a román állam rehabilitálja és kárpótolja az elítélteket.
A magyar mint kulturális nemzet egységet alkot, ez pedig nem áll ellentétben azzal, hogy különböző politikai nemzetekbe integrálódva él – hangsúlyozta az elnök.

19.18

Budaházy György vezetésével a Teve utcától egy körülbelül 500 fős tömeg vonul át az Astoriához.

19.15

A Magyar Rendszerváltó Fórum tiltakozó menete a Corvin közből a Széna térre érkezett, itt beszédeket tartanak. Körülbelül 50-80 ember érkezett erre az állomásra, többen csatlakoztak, sokan le is morzsolódtak. A Margit hídon át a Nyugati tér felé vonulnak majd tovább, innen pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utca a célállomás.

—-Rendezvény az Anker köztől a Corvin közig—-

18.53

A kordonon belül már 120 érdeklődő van az Astoriánál, és megjelent 60 rohamrendőr is. Pár perc múlva elvileg vetítés kezdődik.

18.40

Az Astoriánál körülbelül nyolcvanan vannak, autók nem hajthatnak be a Kossuth Lajos utcába (ám lapunk tudósítóját nem zavarták ki motorjával). A gyülekezés békés, sok a nyugdíjas, akik azért mentek a térre, hogy emlékezzenek.

18.34

Tildy Zoltán egykori miniszterelnök nevét vette fel a tahitótfalui Duna-híd, és ez alkalommal, a csütörtöki 56-os ünnepség keretében leleplezték a híd lábánál felállított Tildy-emlékművet.

Képgaléria! (Fotó: Gáti András)

Képgaléria! (Fotó: Gáti András)


18.33

Előállított a rendőrség egy férfit a fővárosban a Szív utca és az Andrássy út sarkáról, akinél egyliteres, benzinnel teli kannát találtak – közölte honlapján a rendőrség csütörtökön kora este. Miskolcon több, a közbiztonságra veszélyes eszközt foglaltak le a rendőrök. A benzines kannás férfi a tizennegyedik, akit a nap folyamán a Budapesti Rendőr-főkapitányság előállított.

Miskolcon a rendőri ellenőrzésekkor több esetben a közbiztonságra veszélyes eszközöket koboztak el – mondta az MTI-nek a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Egyedné Novodonszki Éva közölte: nem a rendezvények környékén találták az eszközöket, az igazoltatott emberek feltehetően Budapestre tartottak.

legyen ön is fn tudósító!

Részt vesz a megemlékezéseken? Ön is koszorút helyezett el? Élményeit, fotóit küldje el a FigyelőNet Tudósítójába! Tudósítsa Ön a FigyelőNetet az ’56-os megemlékezésekről!

18.31

A Fideszen és Orbán Viktoron kívül mindenki hisz az összefogás erejében, ezért az ország érdekében mi továbbra is bízunk abban, hogy “megjön a Fidesz esze”, és helyet foglal annál az asztalnál, ahol nem acsarkodás, hanem felelős gondolkodás folyik – közölte a kormánypárt szóvivője Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a Várban mondott beszédére reagálva.
Nyakó István szerint az ellenzéki politikus nem hazudtolta meg magát, most is kedvenc időtöltésének hódolt, azaz “saját kicsinyes hatalmi ambícióit” szolgálta, mint ahogy nemrég a nemzeti csúcson.

18.15

Kollégánk a helyszínről azt jelentette, hogy az Astoria és környéke teljesen kihalt, csakúgy mint az Erzsébet híd. Mindenhol kordonok vannak, a Károly körúton csak egy kis rész van megnyitva a gyalogosok számára. Háromnegyed óra múlva kezdődik itt a Magyarok Világszövetségének rendezvénye.

18.05

A rendőrség korábban még nem használt eszközökkel, betonból készült útakadályokkal zárta le az Operához vezető mellékutcákat, amelyek mögött fémkordont állítottak fel; a betonelemeket csütörtök délután emelték darus kocsival a helyükre – jelentették az MTI tudósítói.

Ezekbe az utcákba gyakorlatilag csak az ott lakókat engedik be, semmilyen átmenő forgalom nincs, még az újságíróknak is meg kell kerülniük a lezárt területet, ha az egyik budapesti rendezvényről a másikra akarnak eljutni.

A Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint az Andrássy út Oktogon és Nagymező utca közötti szakaszán szinte kizárólag csak rendőrségi gépjárművek, buszok, rendőrautók és könnygázgránátvető autók parkolnak.

Az Operaházhoz vezető utcákat a Nagymező utcánál, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkánál, valamint a Zichy Jenő utcánál zárták körbe.

18.04

Emlékkövet avattak az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező városi ünnepségen csütörtökön Szolnokon; az alkotás a Szolnokért Egyesület kezdeményezésére, az önkormányzat anyagi támogatásából és magánszemélyek pénzadományaiból valósult meg.

18.03

A Terror Házánál Gonda László beszél. Tudósítónk szerint két-háromszáz ember lehet ott, és hamarosan elindulnak az Astoriához.

17.53

A Teve utcánál körülbelül ötszáz ember gyűlt össze, a kordonnal elzárt területen.

A Corvin közben is van egy nagyobb csoport, koszorúkat helyeznek el a hősök előtt tisztelegve.

17.28

A Terror Házától elindult a tömeg a Teve utcához. A Terror Házánál is maradtak szélsőjobboldali demonstrálók, és ide is folyamatosan érkeznek újabb és újabb érdeklődők.

17.26

A Teve utcánál mindenkit átvizsgálnak a kordonnál, folyamatos a lökdösődés és a beszólogatás a rendőröknek. Egyre több résztvevő érkezik.

17.25

Elindultak a Corvin közből a Rendszerváltó Fórum nevű szervezet által meghirdetett “15,6 km, 1956” elnevezésű demonstráció résztvevői csütörtök délután 5 órakor.

A mintegy hetven ember a Corvin közből – Budát is érintve – az Alkotmány utcába indult, és ezalatt 15,6 kilométert tesz meg.
A menet a járdán halad, erős rendőri biztosítás mellett. A demonstrálók többsége árpádsávos zászlót lenget.

17.10

Tudósítónk szerint az Oktogonnál is rengeteg a rendőr és vízágyú is van, az Andrássy úton végig kordont állítottak. A kisföldalattit lezárták, csak reggel indítják újra.

17.06

Elterelik a forgalmat az Astoriánál. A Magyarok Világszövetségének rendezvényére készülnek a Rákóczi úton. Egy lélek sincs az utcán, a jobbikos tömeg nagy része hazament. Tudósítónk szerint megérkezett egy kordonszállító teherautó is a helyszínre.

17.01

A rendőrség nagyon sokakat igazoltat, köztük olyanokat is, akiknél tojástartót találnak.

16.59

Helyszíni tudósítónk szerint a Teve utcánál viszonylag kis terület van kordonnal elkerítve. Itt körülbelül 50 nemzeti érzelmű fiatal gyűlt össze, akik “Kitartás!” felkiáltással üdvözlik egymást.

16.58

Újabb három embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban csütörtökön, így már tizenkettőre nőtt a nap folyamán előállítottak száma, és további három ember ellen tettek szabálysértési feljelentést – tájékoztatta az MTI-t a BRFK szóvivője.

Tafferner Éva közlése szerint az újabb három ember közül egyet a Szondi utcából, a másik kettőt pedig az Andrássy útról állították elő, mert egyiküknél viperát, a másik kettőnél pedig kést találtak.

A nap folyamán többek között lőszer, tiltott önkényuralmi jelkép, kábítószergyanús anyag, gázspray, kés és tőr miatt állítottak elő összesen 12 embert.

További három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök gyülekezési joggal visszaélés miatt, mert – mint az a honlapjukon olvasható – “transzparensekkel demonstrációs jelleggel gyülekeztek”.

16.53

Tudósítónk szerint a Deák tértől feloszlott tömeg egy része a Szabadság tér felé indult. Az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út végig kordonnal van lezárva.


A Jobbik a két éve történtekre emlékezett - GALÉRIA!

A Jobbik a két éve történtekre emlékezett – GALÉRIA!


16.52

A következő felszólaló Vona Gábor volt. Szerinte akkor lesz rendszerváltás, ha az öreg bolsevikok minimál nyugdíjat kapnak, és az egykori megyei szintű párt- és KISZ-funkcionáriusok sem viselhetnek köztisztségeket. A jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy a nemzeti érdekeket szolgálók állnak szemben az idegen érdekeket kiszolgálókkal. Utóbbi csoportba sorolta a Fideszt is. Beszéde végén két ígéretet tett: ha hatalomra kerülnek a TV2-t és az RTL Klubot azonnal bezáratja, szerkesztőiket és tulajdonosaikat kirúgja az országból, székházaikat pedig lerombolja. Ezen kívül a következő választásokra Iránból fog megfigyelőket hívni, és Ahmadinezsád elnöknek fog levelet írni.


16.45

Békésen ért véget a Jobbik rendezvénye a Bajcsy-Zsilinszky utcánál. Morvai Krisztina elmondta, nem véletlen, hogy ott van a rendezvény, ugyanis azóta sem tisztázott, hogy két éve mi történt, senki sem kért bocsánatot és senki sem kapott kártérítést. Szerinte akkor a nemzeti érzelmű embereket jogtalan támadás érte, ők jogosan fordultak szembe a támadással, majd csőcseléknek nevezték őket. Hozzátette: nemzeti összefogás nem lesz azokkal, akik lövettek és akik kizsákmányolják az embereket, hanem ehelyett ellenük lesz összefogás. Morvai szerint erőt kell mutatni mindenütt, mindenkinek, de azt nem kell használni. Hangsúlyozta: nem a rendőrség az ellenség, hanem az, aki odaküldte őket. “Azért kell erőt mutatni, hogy Magyarország ne legyen gyarmat” – fogalmazott. Hozzátette: ez abban is megnyilvánul, hogy magyar üzletben magyar terméket vesznek. Szerinte a szeretet és az erő nincs ellentmondásban egymással.

16.42

A Himnusszal befejeződött a budavári önkormányzatok rendezvénye a várban. Tudósítónk szerint hideg van, a tömeg hazamegy.

16.34

A várban befejeződött Orbán Viktor beszéde. Tudósítónk elmondása szerint a rendezvényen nem volt kiemelkedő hangulat.

A Fidesz elnöke elmondta, hogy diákok és munkások áldozták életüket ’56-ban. Nem létezik a homo szovjetikusz, az embert nem lehet átformálni. Párhuzamot vont Nagy Imre és Rákóczi Ferenc között. Véleménye szerint a mártír miniszterelnök ellen ma könnygázt vetnének be. A Fidesz elnöke kiemelte: becsület, bátorság, hűség, hazaszeretet a magyarok legfontosabb erénye. Orbán szerint a magyar kifogyhatatlan hitű, elapadhatatlan erejű nép.


rbán Viktor a várban beszélt - GALÉRIA

rbán Viktor a várban beszélt – GALÉRIA


Kiemelte: a gyerekeket is meg kell érintse az ünnep öröme, hogy ők is átérezzék október 23-a fontosságát. Szerinte az ő nemzedéke is győztes nemzedék, ám a magyaroknak van egy rosszabbik éne: ez a szélhámos kalandorokban ölt testet.

A válsággal kapcsolatban elmondta, hogy ennek oka a gyarlóság, hogy még több pénzt akarnak. A felelős vezetők loptak, csaltak, hazudtak, ezért vissza kell térni az őszinteséghez és az átláthatósághoz.

Orbán szerint Magyarországot azért érinti különösen érzékenyen a válság, mert egy legyengített ország, sereghajtó. Ám kiemelte: erről nem az emberek tehetnek, hanem a politikai vezetők, mert nem csökkentették az adót, amikor lehetséges lett volna.

A pártelnök szerint ma két komoly veszély fenyeget: elveszti értékét a fizetés, illetve hogy 250 ezer ember utcára kerülhet. Bizalmi és vezetési válság van, ezért új politika és új gazdaság kell. A fasisztázó, gyűlölködők hízelgő hangra váltottak Orbán Viktor szerint, ám ő hisz a magyarokban, mert Magyarország nem gyáva, nem hiteltelen, csak akik elől állnak.

16.20

A Jobbik rendezvényén felszólalt Morvai Krisztina, jelenleg Vona Gábor beszél.

16.12

A várban Mansfeld Péter öccse beszélt, majd Orbán Viktor lépett a pódiumra.

legyen ön is fn tudósító!

Részt vesz a megemlékezéseken? Ön is koszorút helyezett el? Élményeit, fotóit küldje el a FigyelőNet Tudósítójába! Tudósítsa Ön a FigyelőNetet az ’56-os megemlékezésekről!


16.09

A rendszer megbukott – ezzel vont párhuzamot az 52 évvel ezelőtti és a mostani események között másfél-kétezres hallgatósága előtt Csurka István elnök a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) október 23-ai megemlékezésén, a budapesti Hősök terén.

Az 1956-os forradalom “a szovjet rendszer haldoklásának kezdte volt”, míg a mostani, “pénzügyi válságnak mondott bankcsőd sorozattal” szerinte “a piszkos, liberális, neoliberális, minden-nemzet-ellenes, keresztényellenes rendszer” indult meg a végromlás felé.

A politikus a hét eleji alapkamat-emelésre utalva kijelentette, a magyar állam elvesztette a hitelét, csődben van, míg a jövőről szólva azt taglalta, hogy az új szisztéma, “amit most akarnak ránk borítani”, a válságvilág lesz, amelyben a jelenleg hatalmon lévőknek – pozíciójuk megtartása érdekében – nem lesz érdekük a helyzet megoldása.

“Ne álljatok szóba senkivel, aki nem a harcra szólít fel benneteket” – bíztatta hallgatóságát az olcsó, a magyarság ellenségeivel való megbékélést, összefogást hirdetők elutasítására buzdítva.

Az ünnepséget megnyitó Győri Béla MIÉP-szóvivő kijelentette, “nagyon meg lesznek verve, és bele lesznek verve a földbe” azok, akik előidézték a jelenlegi helyzetet; szavai szerint ugyanis “a Magyar Köztársaság a klinikai halál állapotában van”.
A nemzetiszínű, árpádsávos és MIÉP-zászlókkal emlékező tömegben látható egyetlen különlegesség egy körülbelül két és félméteres, pengéjénél fogva a magasba emelt, látszólag fából készült “véres kard” volt.

16.01

Miskolcon a Jobbik megemlékezésén körülbelül száz ember vesz részt helyszíni tudósítónk szerint, a rendőri biztosítás is gyér.

16.00

Újabb öt embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban csütörtökön, így már kilencre nőtt a nap folyamán előállítottak száma, további három ember ellen tettek szabálysértési feljelentést – tájékoztatta az MTI-t a BRFK szóvivője.

Tafferner Éva közlése szerint egy embert az Oktogonról azért állítottak elő, mert csalás miatt körözték, egyet pedig a Deák térről állítottak elő, őt garázdaság miatt körözték. További két embert a Váci útról állítottak elő, mert ruházatuk átvizsgálásakor kábítószergyanús anyagot találtak náluk. Az ötödik emberrel szemben az Árpád hídi buszpályaudvarnál intézkedtek, mert tiltott önkényuralmi jelkép, egy SS-jelvény volt nála.

A délelőtt folyamán a fővárosban egy embert lőszerrel való visszaélés bűntette miatt vontak eljárás alá, mert a rákoskeresztúri Új köztemetőben engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert, illetve lőszert találtak nála, továbbá másik hármat pedig azért állítottak elő, mert közbiztonságra veszélyes eszköz – gázspray, kés, tőr – volt náluk.

A kilenc előállítotton túl három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök gyülekezési joggal visszaélés miatt, mert – ahogy honlapjukon olvasható – “transzparensekkel demonstrációs jelleggel gyülekeztek”.

15.56

A Deák térnél a rendőrök mindenhol betontalapzattal erősítik meg a kordont. A Jobbik rendezvényén körülbelül ezer résztvevő, és további ötszáz érdeklődő áll tudósítónk szerint, jelenleg a brit nemzeti párt elnöke beszél. Héttől bemutatják Wittner Mária filmjét az Astoriánál.

15.49

A Budai Várban a budai fideszes polgármesterek mondtak beszédet, Nagy Gábor Tamás köszöntője után. Majd egy Ady vers hangzott el, és két külföldi – egy svéd és egy bolgár – képviselő mondott beszédet a mintegy kétezer fős tömegnek. Tudósítónk szerint sok városnévvel ellátott táblát emelnek a magasba a tömegben.

15.26

A Corvin köznél 50-60-an ácsorognak, körülbelül ugyanennyi rohamrendőr várakozik a csapatszállító buszokban. Itt nemrég ért véget a Magyarok Világszövetségének rendezvénye, ahol Wittner Mária is felszólalt.

15.15

A Budai Várban körülbelül kétszázan vannak, de folyamatosan érkeznek az érdeklődők helyszíni tudósítónk szerint. Sok a zászló, de csak nemzeti színű lobogót látni.

15.11

Körülbelül 500-an vannak a Jobbik rendezvényén. A rendőrség körbekordonozta őket, az Andrássy úton betontalapzattal megerősített rácsokat húztak fel. Tudósítónk szerint kapucnis fiatalok gyülekeznek. Egyelőre nincsenek beszédek, csak zenekar játszik. Sok a nemzeti színű és az árpádsávos zászló.

—-Beszédek és rendezvények október 23-án—-

15.08

Nagy Imre annak ellenére összekötheti az embereket a szabad Magyarországon, hogy baloldali politikus volt; a magyar baloldal pedig akkor jár el helyesen, ha soha nem gondolja azt, hogy Nagy Imre csak az övé, hiszen a politikus mindenkié – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felújított Nagy Imre Emlékház átadási ünnepségén csütörtökön Budapesten.

A miniszterelnök szerint mindenki – politikai, vallási hovatartozásától függetlenül – vállalhatja a Nagy Imre-i hagyomány valamelyik részét.

A rendszerváltás pillanataiban nagyon sokan tülekedtek Nagy Imre koporsója körül, mostanában azonban mintha kevesebben lennének, van, akinek mintha még az is erőfeszítést okozna, hogy kimondja Nagy Imre nevét, vagy tovább vigye ennek az örökségnek azt a darabját, ami rá tartozik – mondta a kormányfő, hozzátéve, ez így nincs rendben.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája azt mondta, nagyon hosszú ideje álmodozott arról, hogy abban a házban, ahonnan nagyapja 1956. október 23-án elindult a Parlamentbe és ahol a november 4-i szovjet intervenciót megelőzően szabad emberként töltötte utolsó éjszakáját, modern, interaktív kiállítás valósuljon meg az életéről.

14.58

A Gój Motoros Egyesület október 23-i megemlékező menete Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemetőbe érkezett, ahol lerótták kegyeletüket az 1956-os áldozatok központi emlékművénél, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában Nagy Imre és a névtelen áldozatok sírjánál.

Kordonok városszerte - GALÉRIA (Fotó: Gáti András)

Kordonok városszerte – GALÉRIA (Fotó: Gáti András)


14.57

A konszolidált Kádár-korszak sem feledtetheti velünk “az eredet bűnét”, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni akasztásokat, a gyilkosságokat és a halottakat – mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a Fidesz alelnöke.

A mérce nem lehet kisebb a mai közszereplőkkel szemben sem, mint amekkora volt 1956-ban – mondta a politikus az I. kerületi Mansfeld Péter-emlékműnél tartott megemlékezésen.
A beszéd után – Mansfeld Lászlóval, a forradalom legifjabb mártírjának öccsével együtt – budai fideszes polgármesterek, Pokorni Zoltán mellett, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület, Láng Zsolt, a II. kerület, Bús Balázs, a III. kerület és Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere koszorúzták meg az emlékművet.

14.49

A demokráciát, a szabadságot és a nemzeti összefogást jelenti 1956, ez az az üzenet, amely a mának is szól – mondta az SZDSZ megemlékezésén a Kozma utcai temető 301-es parcellájánál Fodor Gábor.

Az SZDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a forradalom idején valóban tudtak egymásra figyelni a különböző politikai beállítottságú emberek, erre legközelebb talán csak a rendszerváltozáskor volt példa. Hozzátette: mai bajaink abban a magyar hagyományban gyökereznek, hogy nem tudjuk megérteni egymást, és mély a gyűlölet a különböző politikai erők között.

Fodor Gábor kijelentette: az SZDSZ-nek az a dolga, hogy képviselje azt a józanságot, azt a kiegyensúlyozottságot, amelyre 1956 kell, hogy megtanítson minket. Megjegyezte: a szembenállás nem tud máshová vinni, csak a mocsárba.
A pártelnök azt mondta, a szabad demokraták számára 1956 mást is jelent, mert az SZDSZ nem lett volna, ha nem lettek volna alapítóik között azok az egykori 56-osok, akik segítették a rendszerváltozást.

14.26

Páran visszamennek a kordon mögé, a rendőrsorfalon keresztül. Egyre több egyenruhás gárdista érkezik. Egy ötvenes évekbeli katonai teherautó is begurult, a Jobbik zászlajával feldíszítve.

14.18

A rendőrség kordonnal vette körül a Jobbik rendezvény mintegy 30 résztvevőjét, ám ők megkerülték ezt, és kimentek a másik oldalára. A Bajcsy-Zsilinszky útnál felállított pavilonjukban tudósítónk szerint nemzeti rock csendült fel. A terület felett rendőrségi helikopter köröz.

14.11

A magyar írók szerepe a forradalomban nagyobb annál, mint amit a krónikák feljegyeztek. A forradalom gyutacsa az irodalmi művekben rejlett, nem volt hajlandó hazudni egyetlen tisztességes író sem – mondta Ágh István költő csütörtökön a Magyar Írószövetség székháza előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen.

14.05

Az Anker köznél készül a Jobbik rendezvénye. A sátrat eddig körülbelül harminc érdeklődő veszi körül, őket nagyjából 20 rendőr biztosítja. A Deák térnél és a környező utcákban viszont több száz rendőr várakozik.

13.48

Tudósítónk beszámolója szerint az Operánál további 150 rendőr várakozik, a belvárosnak ez a része teljesen le van zárva a forgalom elől, az Andrássy úttal párhuzamos Paulay Ede utcából még a parkoló autókat is elszállították. Pár perce haladt el az Andrássy úton a Gój Motoros Egyesület menete, legalább 80 motorossal.


Gój motorosok menete (Fotó: MTI)

Gój motorosok menete (Fotó: MTI)


13.37

Rendkívüli rendőri készültség van a belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky utcánál, ahol már építik a színpadot a Jobbik rendezvényére. Helyszíni tudósítónk elmondása szerint mintegy kétszáz rendőr van a helyszínen, akik csapatszállító autókkal érkeztek, és speciális öltözékbe öltöztek. Egy vízágyú is a helyszínen van. Egyébként senki sincs az utcán.

13.23

A XX. századi totális diktatúrák közül csak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mert szembeszállni a mindenhatóvá vált állammal – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója csütörtökön Kaposváron, a forradalom mártírhalált halt miniszterelnöke, Nagy Imre szülővárosában.

A szovjetek uralma, a totális diktatúra ellen az egész ország fellázadt, “mert tűrhetetlen volt az elnyomás, elviselhetetlen volt a terror, és fojtogatott a szabadság hiánya. És a holnap is kilátástalanná vált” – idézte fel Schmidt Mária az 52 év előtti eseményeket kiváltó okokat Nagy Imre szobránál, a róla elnevezett parkban tartott megemlékezésen több száz résztvevő előtt.

13.10

Az 1956-os áldozatok csontjaira épült rendszerváltás megnyitotta az utat az internacionális globalizmus felé, amely a kommunizmus különös ötvözete – többi között erről beszélt Wittner Mária csütörtökön Csömörön a kommunizmus áldozatainak emlékművénél tartott ünnepségen.

A Fidesz parlamenti képviselője, 56-os szabadságharcos kifejtette: fél évszázaddal ezelőtt a júdáspénzen vett árulók szolgaian levezényelték a kegyetlen megtorlást, ma pedig dobra verik nemzetünk vagyonát, elszívják életterünket.

A mákonyos európai uniós álomnak vége – fejtette ki a politikus, aki szerint ezt az bizonyítja, ahogy az unió kezelte vagy lekezelte a forradalom ötvenedik évfordulóján történt véres eseményeket. A bíróság azóta sem tud végére járni az “öszödi böszme magánrendőrsége” két éve elkövetett kegyetlenségeinek; “ezt hívják böszme demokráciának” – fogalmazott.

legyen ön is fn tudósító!

Részt vesz a megemlékezéseken? Ön is koszorút helyezett el? Élményeit, fotóit küldje el a FigyelőNet Tudósítójába! Tudósítsa Ön a FigyelőNetet az ’56-os megemlékezésekről!


12.50

Koszorút helyezett el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön nem sokkal dél előtt Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.

A kormányfő feleségével, Dobrev Klárával és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetővel együtt rótta le kegyeletét az 1956-os áldozatok központi emlékművénél, majd – a nyughelysort körbejárva – virágot helyeztek el Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai, Szilágyi József, Maléter Pál, Losonczy Géza és Gimes Miklós sírjánál. A miniszterelnök koszorúzását néhányan füttyszóval kísérték, de komolyabb rendbontás nem történt.

Megemlékezés a közjogi méltóságokkal - GALÉRIA (Fotó: Gáti András)

Megemlékezés a közjogi méltóságokkal – GALÉRIA (Fotó: Gáti András)


12.28

Újabb két embert állítottak elő a rendőrök Budapesten, ezúttal a Nyugati térről, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt – közölte honlapján a rendőrség csütörtök délben.

A rendőrök átvizsgálták a két ember ruházatát, egyiküknél kést, a másiknál gázsprayt találtak. A délelőtt folyamán ugyancsak közbiztonságra veszélyes eszközöket, egy kifent tőrt, valamint gázálarcot találtak egy embernél a Balaton utca-Balassi utca sarkán, a rákoskeresztúri Új köztemetőben pedig egy csoport egyik tagjánál engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert és lőszert találtak.

A hivatalos megemlékezésekről, illetve október 23-a délelőttjéről ide kattinva olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik