Belföld

Állami megemlékezések – október 23. délelőttje

Október 23-a délelőttje csendben és nyugodtan zajlott, az állami rendezvényeket, a zászlófelvonást és a közjogi méltóságok koszorúzásait nem zavarták meg jelentős tüntetések. A rendőrség erősen biztosított minden helyszínt, a kordonok miatt alig lehetett látni az eseményeket.

12.15

Október 23-tól az 1956-os forradalom jelképévé vált lyukas zászló leng az V. kerületi közintézményeken – mondta Rogán Antal polgármester.

“Ez egy szimbolikus gesztus a részünkről” – mondta a polgármester. A nemzeti színű lobogó helyett az óvodák, iskolák, szociális intézmények, közhivatalok homlokzatára helyezték ki a lyukas zászlókat, amelyek a forradalom leverésének napjáig, november 4-ig lesznek kint – mondta el Rogán Antal, aki hozzátette: szeretné, ha ezt a kezdeményezést jövőre átvenné a többi kerület is.

11.59

Nagy Imre egykori lakóházánál, a II. kerületi Orsó utcában emlékezett a mártír miniszterelnökre a Budai Liberális Klub csütörtök délelőtt a fővárosban.

Mint Koncz Imre, az SZDSZ II. kerületi elnöke a koszorúzás előtt elmondta, 1991-ben helyeztek el emléktáblát Nagy Imre lakóházán. “Nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az utolsó alkalom, mikor az egész város, az egész ország nyugodtan ünnepelheti október 23-ikát, (…) azóta bundás indulatoktól, szélsőséges eszméktől vezérelt kisebb-nagyobb csoportok teszik tönkre az ünnepünket” – tette hozzá.

11.55

Gyurcsány Ferenc távozását a hatalomból sürgette Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere csütörtökön, az egyetem melletti 56-os emlékműnél tartott beszédében.

A fideszes politikus szerint “ma Magyarországon a kormánynak a parlamentben nincs felhatalmazása”. Kósa Lajos szerint csak egyetlen kiút van a válságból, az, ha Gyurcsány Ferenc benyújtja a lemondását. Ehhez bátorság kell – tette hozzá, és Nagy Imre példáját említette, aki nem mondta ki 1956-ról, hogy ellenforradalom volt, ami Magyarország hős miniszterelnökévé tette.

Gyurcsány Ferencnek egy dolgot kell mondania: “bocsánat”, és el kell mennie – jelentette ki Kósa Lajos Debrecenben.

11.31

Atrocitás és bekiabálás nélkül ért véget az ünnepség az ’56-osok terén. A meghívottak elmentek, a mintegy száz fős, kordonon kívül rekedt tömeg tudósítónk szerint tanácstalanul ácsorog az esőben.

56-os műsor sz 56-osok terén - csek kevesen láthatták - GALÉRIA

56-os műsor sz 56-osok terén – csek kevesen láthatták – GALÉRIA

11.23

Egy kivételével valamennyi budai önkormányzat képviselője részt vett a XI. kerület 1956-os megemlékezésén a Szent Imre kórház udvarán csütörtökön Budapesten; Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere kimentette magát.

Molnár Gyula, Újbuda (XI. kerület) polgármestere kezdeményezését azzal indokolta, hogy kellett teremteni egy olyan alkalmat, amelyen az összes budai kerület önkormányzati vezetője részt vesz. Utalt arra, meghívásának előzménye, hogy a jobboldali budai polgármesterek október 23-ára közös ünneplésre hívták meg Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Molnár Gyula közölte, őt nem hívták meg a csütörtök délutáni megemlékezésre, ezért javasolta, hogy legyen az összes budainak egy közös ünnepsége.

legyen ön is fn tudósító!

Részt vesz a megemlékezéseken? Ön is koszorút helyezett el? Élményeit, fotóit küldje el a FigyelőNet Tudósítójába! Tudósítsa Ön a FigyelőNetet az ’56-os megemlékezésekről!

11.21

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Deutsch Tamás elnöki kabinetfőnök koszorút helyezett el az 1956-os áldozatok központi emlékművénél, majd Nagy Imre miniszterelnök sírjánál és a 298-as parcellában a fővárosi Új köztemetőben csütörtökön. Lerótták kegyeletüket a KNDP képviselői is.

A KDNP politikusai közül Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és Halász Zsuzsa, a párt szóvivője rótta le kegyeletét az emlékhelyeken.

A Fidesz részéről a reggeli órákban koszorút helyezett el Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is. Ugyancsak reggel, az egyénileg és családjukkal érkező emlékezők mellett koszorúzott Jóri András adatvédelmi biztos és Péterfalvi Attila, az ombudsmani hivatal vezetője.

11.17

A rendőrség tájékoztatása szerint a délelőtt folyamán a Kossuth téren tartott állami rendezvény ideje alatt a Báthory utca-Vértanúk tere sarkán többen hangoskodással, kereplőkkel próbálták megzavarni a megemlékezést, őket a rendőrök igazoltatták.

11.15

Igazoltattak a rendőrök egy csoportot a fővárosban, a rákoskeresztúri Új köztemető területén csütörtökön, a csoport egyik tagjánál ruházatának átvizsgálása során engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert és lőszert találtak – közölte a rendőrség.

Az igazolt embert lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt előállították – olvasható a rendőrség honlapján.

Az Új köztemetőben csütörtökön politikusok róják le kegyeletüket Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, illetve az 1956-os áldozatok központi emlékműve mellett az 1956-os forradalom- és szabadságharc 52. évfordulóján.

Tekintse meg képgalériánkat a hivatalos állami megemlékezésekről! (Fotó: MTI)

Tekintse meg képgalériánkat a hivatalos állami megemlékezésekről! (Fotó: MTI)

11.13

Véget ért a körülbelül tízperces ünnepi műsor az ’56-osok terén. A közönségnek szánt esemény a kordonon belül zajlott, az érdeklődők azonban a kordonon kívülre voltak zárva.

Megkezdődött a koszorúzás.

11.12

Hozzávetőleg száz járművel, rendőri felvezetéssel elindult csütörtök délelőtt a XII. kerületi Jagelló útról a Gój Motorosok Egyesületének menete Budapesten.

A nemzeti zászlókkal és néhány árpádsávos lobogóval felszerelkezett motorosok – az indulás előtti eligazítás szerint – délután négy óráig több fővárosi helyszínen is megemlékeznek az 1956-os forradalom 52. évfordulójáról.

11.04

Elkezdődött az ’56-osok terén az állami megemlékezés az 1956-os forradalom hőseinek emlékére. A téren körülbelül száz tüntető van, zászlókkal, transzparensekkel. Bekiabálás nincs. Tudósítónk elmondása szerint erős a rendőri készültség, a transzparenst kifeszítő fiatalokat igazoltatták, az árpádsávos zászlót lengető fiatal lányok táskáját pedig megmotozták a rendőrök.

10.49

Az Európai Parlament (EP) magyar képviselői többpárti megemlékezést tartottak csütörtökön Strasbourgban az Európa Tanács épületében elhelyezett 1956-os zászló előtt.

A Szent-Iványi István liberális EP-képviselő kezdeményezésére tartott rendezvényen az MSZP, az SZDSZ és az MDF, illetve a a romániai RMDSZ és a szlovákiai MKP képviselői, valamint a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben EP-mandátumot szerzett Csibi Magor Imre vettek részt. Az eseményen Szent-Iványi István (SZDSZ) és Sógor Csaba (RMDSZ) mondott beszédet.

10.45

Hamarosan kezdődik az ’56-osok terén az ünnepi megemlékezés. Tudósítónk szerint ezt a helyszínt is lezárták kordonokkal, a műemlékhez, ahol a közjogi méltóságok koszorúzni fognak, a Hősök tere felől oda sem lehet látni, csak a Dózsa György út felől.A kisföldalatti nem áll meg a Hősök terén.

Tudósítónk szerint a Kossuth téri érdeklődők ide is átvonultak, páraknál árpádsávos zászlót lehet látni.

10.00

A közjogi méltóságok és a diplomáciai kar képviselői megkoszorúzták Nagy Imre szobrát, mindenki egy-egy szál fehér rózsát helyezett el. A kordonon kívül körülbelül száz érdeklődő nézte a ceremóniát, bekiabálások nem voltak. A lakosok nem tudják, hol lehet átjutni a kordonon, a rendőröket kérdezik. Mivel azonban a kordonon nem lehet átmenni akkreditáció nélkül – amellyel csak az újságírók és a meghívottak rendelkeznek – az egész háztömböt meg kell kerülni, ha valaki az utca másik oldalára akar eljutni.

legyen ön is fn tudósító!

Részt vesz a megemlékezéseken? Ön is koszorút helyezett el? Élményeit, fotóit küldje el a FigyelőNet Tudósítójába! Tudósítsa Ön a FigyelőNetet az ’56-os megemlékezésekről!

9.49

A meghívottak a Kossuth térről a Nagy Imre szoborhoz vonultak át. Tudósítónk szerint a kordonon kívül az érdeklődők száma 50 főre emelkedett, a hangulat békés. Pár turista is odatévedt.

9.47

Véget ért a Kossuth téren a hivatalos zászlófelvonási ceremónia.

9.42

A ceremónián részt vesz Sólyom László köztársasági elnök, aki a hadsereg főparancsnoka is egyben, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, és a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, Kaposvári Bertalan. A meghívottak között sok politikus, közéleti személyiség volt látható, és jelen voltak a diplomáciai testület képviselői is.

9.37

A katonazenekar eljátszotta a Himnuszt, miközben a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját.

9.30

Megkezdődött a zászlófelvonás Sólyom László köztársasági elnök részvételével. Tudósítónk szerint a téren körülbelül harminc érdeklődő van a kordonon kívül, páran bekiabálnak, de egyébként békésen demonstrálnak.

9.21

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát csütörtök reggel a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában.

Szili Katalin koszorút helyez el a 301-es parcellánál (Fotó: MTI)

Szili Katalin koszorút helyez el a 301-es parcellánál (Fotó: MTI)

A házelnök Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, illetve az 1956-os áldozatok központi emlékműve mellett a 298-as parcellában helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét az 1956-os forradalom- és szabadságharc 52. évfordulóján.

9.19

Tudósítónk szerint akik a metrótól jönnek fel a Kossuth téren, bosszankodnak, hiszen csak egy irányba, a Duna felé haladhatnak tovább gyalogosan. Munkatársunk Sólyom László köztársasági elnököt is gyalog látta áthaladni a Kossuth téren. A kettes villamos csak a térig közlekedik.

9.13

A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint a fővárosi Kossuth tér hermetikusan le van zárva, kordon veszi körül minden oldalról, és rendőrök védik, oda csak akkreditációval lehet bejutni. Az MTV-székháztól van kordon, és a Vértanúk tere is le van zárva. Tudósítónk szerint csak 8-10 turista lézeng a kordon mellett, ahonnan egyébként a zászlófelvonás helyszíne körülbelül kétszáz méterre van, azaz nem nagyon lehet majd látni a ceremóniát.

9.01

Az Amerika és Magyarország közötti szorosabb stratégiai viszonyt, valamint a két nép mélyebb barátságát szorgalmazta az elkövetkező évek viszonylatában Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt az 56-os magyar forradalom 52. évfordulója alkalmából az amerikai magyaroknak írott üdvözletében.

A magyar felkelés letöréséhez több mint 200 ezer szovjet katonára volt szükség, de a magyar nemzet szellemét és reményét nem lehetett legyőzni – fogalmazott Obama az általa aláírt üzenetben.

8.49

Sólyom László köztársasági elnök egyetemi tanárok társaságában megkoszorúzta a fővárosi Piarista közben található, az 1956-os Egyetemi Forradalmi Diákbizottság megalakulásának tiszteletére elhelyezett emléktáblát csütörtök reggel.

Az államfő után Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pomogáts Béla egyetemi tanár helyezett el koszorút az emléktáblánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik