Belföld

Ráfizetés lehet az influenzaoltás

Itt az influenzaszezon, a térítésmentes vakcina már elérhető. A háziorvosok azonban kifogásolják, hogy a betárazott mennyiség több, mint ami tavaly elfogyott, a felesleget pedig önköltségen kell majd megsemmisíteniük. Ráadásul az oltóanyag higanytartalma is aggályokat vet fel egyesekben, a gyártó és a tisztifőorvos azonban biztonságosnak tartja a készítményt.

Hétfőtől mindenhol elérhető a 2008-09-es szezonra kifejlesztett influenza-vakcina. Összetételét, mint minden évben, az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) írja elő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján, a világban terjedő influenzavírusokat nyomon követve. Idén az A/Brisbane/59/2007, az A/Brisbane/10/2007, illetve a B/Florida/4/2006 vírustörzsek bizonyultak a legalkalmasabbnak arra, hogy vakcinavírusként védelmet nyújtsanak – hangzott el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hétfői sajtótájékoztatóján.

A térítésmentesen kapható Fluval AB oltóanyag beadása elsősorban azoknak ajánlott, akiknek krónikus betegség vagy orvosi kezelés miatt legyengült az immunrendszerük. De a kiemelten veszélyeztetettek csoportjába tartoznak az egészségügyi vagy rehabilitációs intézmények lakói, a 60 év felettiek, illetve azok, akik baromfitelepeken dolgoznak, és érintkezhetnek madárinfluenza-vírussal fertőzött szárnyasokkal. A védőoltás javasolt továbbá azoknak az egészségügyi és szociális gondozóknak, akik a fertőzés átvitele révén veszélyeztethetik a kockázati csoportokat.

Idén, csakúgy mint tavaly, az egészségügyi tárca 1,3 milliárd forintot fordított a térítésmentes oltóanyag-ellátásra – tájékoztatott Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Becslései szerint a 2007-08-as influenzaszezon társadalmi összköltsége 3,5 milliárd forintra rúgott, ebből mintegy 880 millió forint a lakosságot, 1,5 milliárd forint a központi költségvetést terhelte, a betegség miatt kiesett munkanapok pedig több mint 1,1 milliárd forint veszteséget okoztak. Úgy számol: minden, a védekezésre fordított forint négy-hatszorosan megtérül a társadalmi összköltség szempontjából.

Több oltóanyag, mint beteg

Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szervezet elnöke azonban nehezményezi, hogy a térítésmentes oltóanyagok beszerzését és terjesztését semmiféle igényfelmérés nem előzte meg. Mint lapunknak elmondta, a háziorvosok kötelesek átvenni az ÁNTSZ által számukra előírt mennyiséget függetlenül attól, hogy mennyit tudnak felhasználni belőle. Mivel a vakcinák felhasználhatósága fél éven belül lejár, a megmaradó ampullákat – amelyeknek száma praxisonként a százat is elérheti – kénytelenek a saját költségükön veszélyes hulladékként megsemmisíteni. Úgy véli, a készletekben felhalmozott oltóanyag-mennyiséget nem a kereslet, hanem a gyártó kínálata határozza meg.

A Fluval AB vakcinát előállító Omninvest Kft. szóvivője, Németh Zsolt a FigyelőNetnek elmondta: a leszállított mennyiség a WHO előírása alapján a lakosság 15 százalékának beoltását célozza meg. Szerinte a háziorvosok ellenállása és a lakosság tájékozatlansága az oka annak, hogy nem élnek az ingyenes oltóanyag nyújtotta védelemmel. „Még mindig kisebb gond a fennmaradó felesleg, mint ha hiány lépne fel egy-egy súlyos járvány esetén“ – tette hozzá. Falus Ferenc országos tisztifőorvos megerősíti: a tavalyi szezonban valóban megmaradt mintegy 50-100 ezer ampulla, de ez normális mennyiségnek tekinthető.

Higannyal tartósítva

A Kasszaorvosi Szervezet elnöke azt is rendkívül aggályosnak tartja, hogy a Fluval AB oltóanyag szerves higanytartalmú vegyületet, tiomersalt tartalmaz, holott a higany egészségügyi kockázatai miatt az Egyesült Államok és Európa törzskönyvezési hatóságai már 1999-ben megállapodtak a vakcinagyártókkal, hogy a nehézfémet száműzik a készítményekből. Kiemeli: a nehézfémsók felhalmozódnak a szervezetben, így hosszú távon sok kis mennyiség is káros lehet. „Bár statisztikailag kicsi az esély a káros mellékhatásokra, de az egyes emberi szervezet válaszát matemetikailag nem lehet kiszámítani, különösen akkor, ha törékeny egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett emberek kapják ezeket a dózisokat“ – fogalmazott Borsi Éva. Hozzátette: külön pikantériája a dolognak, hogy bár hatóság rendeli el a védőoltások beadását, ezek szövődményeiért az állam nem vállal felelősséget, így az az oltást beadó orvost terheli, az esetleges polgári jogi kártérítési igényekkel és a büntetőjogi felelősségrevonással együtt.

Az országos tisztifőorvos szerint azonban aggodalomra semmi ok, hiszen a Fluval AB-ben megtalálható tiomersal aránya töredékrésze a határértéknek. Az Omninvest szóvivője megerősíti ezt, hozzátéve, hogy a higanytartalmú vegyület más, Magyarországon forgalmazott készítményben is fellelhető, természetesen szintén a határérték alatt.

Ami az esetleges kockázatokat és mellékhatásokat illeti, Németh Zsolt tudomása szerint legfeljebb bőrpír és lokális fájdalom léphet fel a Fluval AB alkalmazása esetén – ennél sokkal nagyobb az influenza kockázata.

Nincs jobb, mint a hazai

Németh Zsolt kifejtette, hogy cége 1997 óta gyártja a térítésmentesen forgalomba kerülő influenza-oltóanyagot, minden évben megújuló összetétellel. Úgy véli, magától értetődő, hogy az állami beszállító az egyetlen hazai oltóanyaggyártó legyen, hiszen így helyben van a gyártás, utánpótlás szüksége esetén könnyen mozgósítható, és nemzetközi méretű járványoknál nem kell külföldi gyártókra hagyatkozni, akiknél nyilván a hazai piac élvez elsőbbséget.

Mint hozzátette, az is fontos szempont, hogy a Fluval AB vakcina úgynevezett teljes vírusos technológiával készül; eddig ez bizonyult hatékonynak a rettegett H5N1 madárinfluenza-vírussal szemben is.

A térítésmentes Fluval AB mellett természetesen választhatunk a hazánkban törzskönyvezett 8 influenzavakcina közül is. A gyógyszertárban beszerezhető oltóanyagokért 75 százalékos térítési díjat kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik