Belföld

Melegfelvonulás: másfél év felfüggesztett a dobálónak

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt hivatalos személy elleni erőszak és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság kedden egy férfit, aki a melegfelvonuláson macskakővel dobálta a rendőröket.

A másodfokú bíróság határozatában két évre mérsékelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) által korábban kiszabott négyéves próbaidőt. A bíró indokolásában elmondta, a próbaidő tartama a törvénnyel először összeütközésbe kerülő vádlott esetében némileg eltúlzott. A határozat szerint a próbaidő alatt a vádlott köteles magát távol tartani a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó békés összejövetelektől, felvonulásoktól és tüntetésektől.

A Fővárosi Bíróság egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A PKKB július közepén hozott ítéletében elrendelte a próbaidő alatt a vádlott pártfogói felügyeletét. Mint akkor a bíró indoklásában elmondta, a vádlott – mintegy ötvenfős tömeg részeként – felfegyverkezve, csoportosan és mint társtettes követette a bűntettet. Legalább három alkalommal dobott követ a rendőrök felé.

Az elsőfokú bíróság előtt a vádlott elmondta, hogy kíváncsiságból ment el a melegfelvonulásra, majd ott csatlakozott az ellentüntetőkhöz. Mint akkor mondta, nem érez indulatot a melegek ellen. Ezzel szemben bírói kérdésre válaszolva közölte, a tüntetésen többször kiabálta, hogy „mocskos buzik!”.

A férfi azzal magyarázta tettét, hogy nyugtatók hatása alatt állt, amelyeket munkahelyi és párkapcsolati problémája miatt szedett. Az akkori tárgyaláson lejátszották azokat a felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy a vádlott több alkalommal követ dob az egyenruhás rendőrök felé a július 5-ei melegtüntetésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik