Belföld

Hadjáratot indítottak az elalvó sofőrök ellen

Az elalvás miatt bekövetkező közúti balesetek számának csökkentése érdekében folytatott kampányt a rendőrség - olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) közleményében.

A rendőrségi honlapon közzétett kommünikében az áll, a közlekedésbiztonsági kampány elsősorban a 4-es számú főutat érintette, mert – mint írták – csak ennek az útnak az 50-es és 70-es kilométerszelvénye közötti szakaszán idén már hat elalvásos baleset történt, amelyek közül két halálos kimenetelű szerencsétlenségben hét ember vesztette életét.

A két halálos balesetnél a járművezető áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba, ahol összeütközött a vele szemben közlekedő gépjárművel – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a balesetek általában lakott területen kívül, egyenes útszakaszon, a kora reggeli órákban következtek be. Az okozó a legtöbb esetben külföldi munkahelyéről hazafelé tartó, több órája folyamatosan vezető autós, főként román állampolgár volt.

Az ellenőrzésben a PMRFK-n kívül Hargita megyei román rendőrök is közreműködtek – jegyzi meg a közlemény.
A megállított gépkocsivezetőket az ellenőrzés során tájékoztatták az elalvásos balesetek veszélyeiről, lehetséges kimeneteléről és a megelőzés lehetőségeiről.

Rámutattak arra, hogy fáradtság esetén a balesetek megelőzésének legegyszerűbb módja a megállás, lehetőség szerint egy rövid alvás vagy legalább a végtagok megmozgatása, illetve kávé, energiaital fogyasztása. Sokat segíthet ugyanakkor egy speciális headset is, amely a fej előrebillenése esetén vibrálva, illetve sípolva jelzi a veszélyt, figyelmeztet a pihenés beiktatására – fűzték hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik