Belföld

Újra az interneten a titkos hangfelvételek

Géppisztolyról, kispuskáról és az adós kezének eltöréséről is szó van azokon a hangfelvételeken, amelyek most ismét felkerültek a YouTube-ra. Korábban egyszer már törölték ezeket, mert titkosak.

Ismét megjelent az UD Vagyonvédelmi Zrt. elleni titkos nyomozás idején készült több mint harminc hangfelvétel a YouTube videomegosztó portálon – írja a Népszabadság.

A dokumentumokat már korábban is nyilvánosságra hozták a neten, ám azok néhány óra múlva eltűntek onnan. Most januspannonius68 néven publikálta valaki a felvételeket.

Az ügyben nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda nem kommentálta a történteket, titkosszolgálati források pedig határozottan állították, hogy nem avatkoztak be. A dokumentumok titkosságát ugyanis feloldották, így azok nyilvánosságra hozatala legfeljebb személyiségi jogi szempontból aggályos. Meg a nyomozás érdekeit sérthetné – ám a beszélgetések ismételt meghallgatása alapján is úgy tűnik, hogy azok bűnüldözési szempontból kevés értékelhető adatot tartalmaznak.

Géppisztoly, lőszerrel

A felvételeken beszélnek például géppisztolyról, lőszerről, meg kispuskáról.

– Halló, szia, Attila!

– Tisztelet, uram, figyusz, holnap, hogy ha megyek föl, akkor viszem magammal majd a kollegát, és elvileg azt mondja, hogy holnap délutánra meglesz a géppisztoly, amit kértél.

– Aha, aha…

– Az AMD.

Majd később elhangzik: „úgy készülj, hogy hatvan rugó lesz maga a fegyver, és negyven darab lőszer van hozzá, mert, ugye, két tár lesz”. Azután szó esik egy kispuskáról – a „légpuskáról” –, amire azonban még várni kell. A hatvanezer forintos árból ítélve azonban itt egy ismétlő rendszerű gépkarabélyról lehet szó. Ez kizárólag gáz- és riasztólőszer kilövésére alkalmas, de sorozatlövésre nem.

Front-endről kampózni

Vannak súlyosabb ügyek is, ám többnyire csak következtetni lehet rá, hogy miféle akciókról lehet szó. „Kéne valamit a front-endről kampózni” – mondják, ami informatikusok szerint utalhat számítógépes betörésre is. Ezt támasztja alá, hogy „rákapcsolódási nehézségek adódtak, de már „buherálják az eszközt”. Sikerrel is jártak, mert „látszik, ki mit nézett meg, milyen lekérdezéseket indított” – hangzik el.

„Most hívlak egy tiszta telefonról”, mert „a harmincas, amit mondtad, hogy HIV-pozitív” – ebből meg arra lehet következtetni, hogy valahonnan tudták, a rendőrség kiket hallgat le. De azt is, hogy meddig: „a tiedén meg augusztus 20-ig van lehetőség, meg kellene nézni, hogy van-e folytatva”.

Egy adósnak a „kezét törik”, ha nem fizet – talán ez a legdurvább megjegyzés a többórányi hanganyagban. Ám általában csak homályos utalásokat tesznek környezettanulmányokra – közöttük politikusok is vannak –, egy pártvezető lejáratására, ügyvédi iroda ellen tervezett megfigyelési akcióra, bankszámlák kifürkészésére. Csakhogy többnyire még azt sem lehet megállapítani, hogy ki a célszemély, és ki a megbízó. Legfeljebb effélét hallani: „köszönöm az elnök úr nevében is” – írja a lap.

Az ügyről többek között Csipisz nevű tudósítónk is beszámol az FN Tudósító oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik