Belföld

Nem vágyik bilincsre az ombudsman

Noha az oktatási jogok biztosa nem tud fellépni hatóságként, az iskolai jogsértések megszüntetésére írott ajánlásainak 98 százalékát megfogadják az érintettek. Hamarosan országos vizsgálat indul az iskolai erőszak témakörében.

Az iskolai erőszakról mindenki beszél, mindenkinek vannak róla hírei, számos mobilon felvett jelenet kering e témában a világhálón, de igazából nincsenek adatok arról, hogy ezek miért, hogyan, milyen gyakorisággal történnek – mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa. A hamarosan induló és tavaszra elkészülő országos kutatásban gyerekeket, szülőket és pedagógusokat fognak megkérdezni a tapasztalataikról és esetleg javaslataikról. E kutatás után már szakszerű lépéseket tehet majd a politika az iskolai erőszak megfékezésére.

Aáry-Tamás Lajos (fotó: mti)

Aáry-Tamás Lajos (fotó: mti)

Azt már most kijelentette Aáry-Tamás Lajos, hogy nagy gond van a pedagógusok és a társszakmák együttműködése terén. Pedig minden településen számosan foglalkoznak gyermekekkel, fiatalokkal, családokkal, bűnmegelőzéssel a gyermekorvostól a gyermekpszichológusig, a rendőrtől a lelkészig, a sportklub vezetőjétől a polgármesteri hivatal családsegítő szolgálatának munkatársáig. Mindenkinek vannak eszközei, amellyel segíthetné a pedagógusokat, de általában ezek az együttműködések nem valósulnak meg.

Hungarikum az oktatási biztos

Tavaly harminc iskolai erőszakkal kapcsolatos esetet vizsgált a – hungarikumnak számító, de legalábbis Európában csak Magyarországon működő – oktatási ombudsmani hivatal, de a pedagógusok hetente több panaszos levelet írnak, amiben eszköztelenségükről panaszkodnak e téren. Az évezred elején mindössze évente egy-két ilyen levelet kaptak – mondta Aáry-Tamás. Az iskolai erőszakkal kapcsolatos esetek között van olyan, amikor a tanár bántja a diákot, amikor a diákok, a szülők a tanárt, és olyan is, amikor a diákok egymással követnek el – egyre súlyosabb – erőszakos cselekedeteket. A legtöbb panasz a szakiskolákból érkezik.

Az ombudsman szerint nehéz kiemelni egy-egy kirívó esetet. Melyik súlyosabb, az, amikor kórházba került egy diák, miután a tanár összeverte, vagy az, amikor egy pedagógus órákra bezárta egy diákját a zuhanyzóba, vagy esetleg az, amikor tanárt ütött arcul egy szülő – tette fel a kérdést. Aáry-Tamás minden iskolai erőszakot elítél, és súlyosnak tart.

Szankciók nélkül is működik

A miniszteri biztoshoz tavaly a közoktatás területéről 871, a felsőoktatásról 607 panasz érkezett, ez kismértékű növekedést jelent az előző évhez képest. A panaszok 38,9 százaléka érkezett tanulóktól, hallgatóktól, 22,7 százaléka szülőktől, 19,4 százaléka pedagógusoktól, intézményvezetőktől, oktatóktól. Állásfoglalás, tájékoztatás 701 esetben született.

Az ombudsmannak egyébként nincs hatósági, szankcionális jogköre. A Figyelőnet kérdésére azonban elmondta, hogy erre nincs is szükség, ajánlásaik 98 százalékát így is megfogadják az érintettek. A mi javaslataink nem jogászoknak íródott anyagok, úgy kell beszélni, írni, hogy az érintettek megértsék, és tudjanak vele azonosulni – mondta. Aáry-Tamás szerint ez egy működőképes modell. Magyarországra jellemző, hogy a törvényeket nem ismerjük és nem is szívesen tartjuk be. Ezzel ellentétben a kézfogásunkat, az adott szavunkat tartani szoktuk. Az oktatás szférájában szankciók nélkül, a nyilvánosság igénybevételével, vitákkal, megállapodásokkal, kézfogásokkal megoldódnak a konfliktusos helyzetek. Nem vágyom sem bírságolási, sem szankcionálási jogkörre, sem bilincsre, sem villogó autókra – tette hozzá az oktatási ombudsman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik