Belföld

Dávid Ibolya maradt az MDF elnöke

Dávid Ibolya a 303 érvényes szavazatból 207 igen szavazattal lett ismét az MDF elnöke - mondta Makay Zsolt, a tisztújító országos gyűlés délutáni levezető elnöke a választást követően, szombaton Budapesten.

“Több mint kétharmaddal kaptam bizalmat a következő három évre. Ez nem csak személyemnek szóló bizalom, hanem annak a konzervatív fordulatot hirdető programnak, annak a kemény korrupció elleni programnak a támogatását jelentette, amely a Magyar Demokrata Fórum politikájának középpontjában állt” – mondta Dávid Ibolya a megválasztását követő sajtóértekezleten.

Almássyt kirúgták, de ott volt (Fotó: MTI)

Almássyt kirúgták, de ott volt (Fotó: MTI)

A hivatalos adatok szerint 313 küldött adta le szavazatát, ebből 303 volt érvényes. 207-en igen voksukkal támogatták Dávid Ibolyát, míg 96-an ellene szavaztak. Összesen 385 küldöttje van az MDF-nek.

Dávid Ibolya szerint a szombati országos gyűlés egy egységes és határozott döntést hozott. Egy egységes konzervatív program mellett sorakozott fel az MDF – tette hozzá.
A pártelnök az új időszakban tiszta lapot szeretne nyitni annak érdekében, hogy a Magyar Demokrata Fórum jól szerepeljen az európai parlamenti, az országgyűlési és az önkormányzati választásokon.

Mi közel tíz százalékos eredményre számítunk és kettő-három lehetséges európai képviselő bejuttatásában gondolkodunk” – mondta a pártelnök az MTI kérdésére.
Dávid Ibolya azzal indokolta a sajtó kizárását a tisztújításról, hogy az elnöki beszámoló után az országos gyűlés “munkaértekezletté” alakult, ezek a megbeszélések pedig mindig zártak.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a megjelent küldöttek mintegy hetven százaléka támogatta a pártelnököt. Az előző választáson 76-77 százalék volt a támogatottsága Dávid Ibolyának.

Nem készülnek arra, hogy valaki is kilép a frakcióból. Minden képviselő érzi politikai és morális felelősségét annak, hogy kilépésével megszűnne a Magyar Demokrata Fórum frakciója – tette hozzá Hock Zoltán.

Almássy még szavazhatott

Ma még jogilag tagja az MDF-nek Almássy Kornél, így vehetett részt a gyűlésen, és így szavazhatott – húzta alá az elnökhelyettes.

A XXII. tisztújító országos gyűlésen az elnök mellett megválasztották az elnökség tagjait is.
Ismételten elnökségi tagnak választották Hock Zoltán elnökhelyettest, Makay Zsoltot, a párt Hajdú-Bihar megyei elnökét, Viniczai Tibor alelnököt, Karsai Péter Bács-Kiskun megyei elnököt és Juhász Zoltánt, Nagykálló MDF-es polgármesterét.

Újonnan választották elnökségi taggá Olajos Péter EP-képviselőt, Kerék-Bárczy Szabolcsot, az MDF külügyi kabinetjének vezetőjét, valamint Pettkó Andrást, az MDF országgyűlési képviselőjét.

Az elnökségnek hivatalból tagja Dávid Ibolya elnök és Herényi Károly, az országgyűlési képviselőcsoport vezetője. Az elnökség tagja lesz az országos választmány elnöke is, akit rövidesen megválasztanak. Horváth István, a Pest megyei közgyűlés MDF-es tagja és Eötvös Mihály, a párt Nógrád megyei elnöke az elnökség póttagja lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik