Belföld

Tagadja az NBH Almássy fenyegetését

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese azt közölte, hogy „képtelenség és kitaláció" Almássy Kornélnak az az előző napi sajtótájékoztatón elhangzott állítása, hogy az őt ért fenyegetések mögött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) „sejlett fel".

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese a Nemzetbiztonsági Hivatal szerepéről az állítólagos történetben azt mondta, az NBH-nak nincs se kommandós, se más egyenruhája, következésképpen ezen az egyenruhán nem is viselhetnek semmiféle kitűzőt.

Mindenki Almássyra figyel (Fotó: MTI)

Mindenki Almássyra figyel (Fotó: MTI)

Az NBH-nak nincs törvényi jogosítványa, hogy bárkit őrizetbe vegyen és fogva tartson; amit Almássy Kornél ezzel kapcsolatban állít, az képtelenség és kitaláció – tette hozzá.
Megjegyezte: ugyanebbe a kategóriába sorolható a mobiltelefonok megzavarására vagy tönkretételére vonatkozó, „kissé homályos utalás” is.

Nevetséges?

Megkeresésünkre a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese úgy válaszolt, hogy az elmúlt hetek botrányai az NBH munkavégzésének szempontjából teljesen irrelevánsak. Almássy Kornél történetét nem vonta kétségbe forrásunk, de azt a feltételezést, hogy az esetnek valóban köze lenne a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, nevetségesnek nevezte. Elmondta továbbá lapunknak, hogy az ilyen híresztelések, a hivatal ilyen formában történő hírbe hozása nem vezet eredményre.

Almássy Kornél szeptember 12-én lépett vissza az elnökjelöltségtől, és azóta nem nyilatkozott ennek okairól. A politikus biztonsági őrökkel érkezett a csütörtöki sajtótájékoztatóra, amelyen nyilatkozatot olvasott fel. Ebben hangsúlyozta: az őt ért fenyegetések mögött „a hatalom, a titkosszolgálat sejlett fel, új értelmet adva, sokkal fenyegetőbbé téve a korábbi eseményeket is”.

Ballát bevitték

Kizárták

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a FigyelőNethez eljuttatott közleményében arról ír, hogy az MDF képviselőcsoportja egyhangú szavazással zárta ki soraiból Almássy Kornélt.

A visszalépését megelőző eseményeket felidézve Almássy Kornél elmondta, hogy Balla Györgyöt, az MDF Somogy megyei elnökét az országos választmány ülése előtti péntek este valaki elvitte otthonról, és egészen szombat reggelig nem tudták, mi történt vele. Később kiderült, hogy Balla György családi vállalkozásába zárás előtt belépett egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi, és felszólította, hogy kövesse.

Nem vihetett magával semmilyen kommunikációs eszközt, egy idegen lakásra mentek, ahonnan a fegyveres férfi csak reggel 6 órakor vitte haza, és az aznapi választmányi ülésre vezető úton is követték.

Fegyver és headset

Arról is beszámolt, hogy szombat reggel – mielőtt a visszalépéséről szóló végleges döntést meghozta – azt a hírt kapta, hogy az aznapi országos választmányi ülésen megjelentek a titkosszolgálat emberei, fegyverüket láthatóvá téve, headsettel a fülükben.

Felszólították a tagokat, hogy kapcsolja ki mindenki a telefonkészülékét, mert ha nem, akkor a telefon tönkremegy, és el fognak veszni belőle az adatok.

Nincs is olyan jelvény

Iváncsik Imre, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár csütörtökön határozottan visszautasította Almássy Kornélnak azokat az állításait, amelyek szerint a titkosszolgálatok kényszerítették a visszalépésre az MDF-en belüli elnökjelöltségi küzdelemtől.

Az államtitkár kijelentette, hogy nem tud olyan NBH-jelvényről, amelyet az állítólagos Balla György elleni akcióban egy kommandós egyenruhás férfi viselt volna. Mint mondta, a nemzetbiztonsági hivatali munkatársak tevékenységének éppen az a lényege, hogy fedve legyenek.

Szilvásy is rágalomnak tartja

Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vizsgálja, tegyen-e feljelentést az Almássy Kornél MDF-es politikus által csütörtökön elmondottakkal kapcsolatban – közölte Szilvásy György. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: ami a politikus szájából elhangzott, az tarthatatlan rágalom, mert az NBH-nak nincs kommandós egyenruhája, nincs fegyverzete és nincs jelvénye sem.

Szerinte a Fidesz az ügyben nem azt az utat választja, ami a demokráciában elvárható lenne, vagyis szembenéz az állításokkal, és levonja belőle a konzekvenciákat, hanem megpróbálja eltussolni, csorbítani a nyilvánvaló tényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az üggyel összefüggésben több belső vizsgálatot is indított, és számára egyértelmű, hogy az NBH-tól nem szivárogtak ki információk, így a Dávid Ibolya által bemutatott hangfelvétel sem. Kitért arra is, hogy egy másik vizsgálat megállapította: a nemzetbiztonsági szakszolgálathoz idén nem érkezett olyan megkeresés, amely az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan titkos adatgyűjtésre szólt.

Azt is megállapította a vizsgálat, hogy adatgyűjtési ügyben az NBH a törvényeknek megfelelően járt el, mindenre megvolt az engedélye – szögezte le a titokminiszter. A hét hangfelvétel nyilvánossá hozatalával a Fidesz nem követett el törvénysértést, hiszen volt felhatalmazás erre a két érintett politikustól – hangsúlyozta. Ő maga ezt korábban azért nem tehette meg, mert ez nem volt felhatalmazása.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.