Belföld

Morvai feljelenti a rendőröket

Lelkiismereti és vallásszabadság megsértésének bűntette, illetve bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekménye miatt tett feljelentést Morvai Krisztina jogász, a Jobbik EP-listavezetője a szeptember 20-án a budapesti Szabadság téren történtek miatt.

Morvai Krisztina elmondta: az első feljelentési pontot az indokolja, hogy a Szabadság téren többekkel együtt őt magát is éppen istentisztelet közben érte a rendőrök támadása, a második vádpontot pedig az, hogy „nemcsak a verés, hanem a minden eddiginél durvább vegyi fegyver bevetése is bántalmazásnak minősül.”

A jogász beszámolt arról, hogy a könnygáz bevetése után beszélt egy toxikológussal, aki azt javasolta, hogy a gáz egészségromboló hatása miatt még azt a ruhát sem szabad viselni, ami közvetlenül érintkezett a vegyi anyaggal.

Morvai Krisztina elmondta: a rendőrök fellépése nem volt szükséges és arányos a Szabadság téren, mert fizikai erővel le lehetett volna szerelni a támadókat, ahelyett, hogy könnygázt vetnek be.

„Ha nem akarunk gyarmattá válni a saját hazánkban, akkor a magyar embernek sokkal erőteljesebb ellenállást kell mutatnia a fennálló hatalommal szemben” – jelentette ki a jogász, hozzátéve: ehhez viszont nélkülözhetetlen az emberi jogok gyakorlása. Az államnak pedig védenie és biztosítania kell a gyülekezési jog és a véleménynyilvánítás szabadságát – emelte ki.

Hétfőn kelt közleményében korábban már a Budapest Szabadság téri Református Egyházközség Presbitériuma Elnöksége is jelezte, hogy „az egyházközséget ért alkotmányos alapjogsértések miatt” büntetőfeljelentést tesznek a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál, mert a szeptember 20-ai esti istentiszteletük alatt a Hazatérés Temploma területén tartózkodókkal szemben a rendőrség fenyegetően lépett fel, s az intézkedés alatt a zárt templomi előtérbe könnygázt fújtak be.

Ajánlott videó