Belföld

Fodor: nincs visszaút a kormányba

Az MSZP hajlandó megfontolni a költségvetési plafonra vonatkozó liberális javaslatot, miután az SZDSZ kidolgozta és bemutatta a törvényjavaslat részleteit – jelentette ki Fodor Gábor.

Fodor Gábor közölte: a költségvetési plafon ügye azért fontos, mert a világgazdaság helyzete negatív irányba változik, és ennek hatásai alól Magyarország sem tudja kivonni magát. Az SZDSZ elnöke elmondta: a költségvetési plafon kérdésével együtt négy témáról tárgyaltak a megbeszélésen.

A büdzsé hiányáról szólva közölte: az SZDSZ már most arra kéri a kormányt, hogy tegyen még határozottabb lépéseket a 2008-as költségvetési hiány mérsékléséért, és ennek érdekében minden kiadásnövekedésnek vessen gátat. Emellett zárolja a szükséges tartalékokat. Fodor Gábor szerint kívánatos lenne, hogy a hiány mértéke minél közelebb legyen a 3 százalékhoz.

A beterjesztett adótörvényekről a liberális pártelnök úgy vélekedett, hogy azok ebben a formában nem elfogadhatóak az SZDSZ számára. Az úgynevezett Robin Hood-adóról azt mondta, hogy ellentétes az SZDSZ felfogásával és ideológiájával, mert szerintük más módon kell megoldani az energiaárak emelkedéséből származó problémákat. Példaként említette a környezettudatosságot és az energiatakarékosságot. Fodor Gábor hangsúlyozta azt is, hogy kívánatos lenne a lényegében egykulcsos adórendszer irányában tenni lépéseket. Kitért arra is, hogy jövőre el kellene törölni a vállalati különadót és a szolidaritási adót.

Fodor Gábor kijelentette, hogy a hitelességi kérdés még mindig fennáll, és az SZDSZ-nek nincs visszaútja a Gyurcsány Ferenc vezette kormányba, de a szabad demokraták értelmes kérdésekben készek együttműködni. Arra a kérdésre, hogy ha a szocialisták elfogadják ezeket a javaslatokat, akkor az SZDSZ támogatja-e a büdzsét, Fodor Gábor azt mondta, hogy a végső döntést akkor hozzák meg, ha látták a költségvetést.

Gyurcsány: a költségvetés a kulcskérdés

Gyurcsány Ferenc leszögezte, a költségvetés elfogadását tekinti kulcskérdésnek. Kitért arra, hogy a megbeszélésen szakpolitikai kérdésekről beszéltek, elsősorban a költségvetésről, az adókról, és szociális kérdésekről.

Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetés kérdésében változatlanul közös a két párt törekvése: “feszes, fegyelmezett büdzsét adni az országnak”. Kiemelte, hogy először a rendszerváltás óta a választási időponthoz közeledve nem fog felpuhulni a büdzsé.

A két párt által még közösen megfogalmazott közpénzügyi törvénycsomag a felelős költségvetési gazdálkodás hosszabb távú intézményes garanciáját teremtené meg – emlékeztetett a kormányfő. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a fenti célt szolgálná az SZDSZ által javasolt kiadási plafonra vonatkozó elképzelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik