Belföld

Demeter Ervin szokott egyeztetni az UD Zrt. vezetőjével

A fideszes Demeter Ervin szerint a titkosszolgálati miniszter az adatgyűjtési ügyben kreált "szappanoperával" a Fideszt akarja célkeresztbe állítani; az Orbán-kormány egykori titokminisztere ugyanakkor elismerte, hogy személyesen és telefonon is szokott beszélni az ügyben érintett UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjével.

Demeter Ervin úgy fogalmazott: “Szilvásy György producer szappanoperájának” eddig csak egyes részleteit láthattuk, azt is csak kiszivárogtatva, “kalózkiadásban”, most azonban – utalt a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésére – kezdődik a “házi bemutató”, zárt ajtók mögött.

Szerinte ennek a szappanoperának az a lényege, hogy a Fidesz kerüljön a célkeresztbe, a zárt ülés pedig lehetőséget ad az utána nyilatkozó Szilvásy Györgynek a csúsztatásokra, hamis sejtetésekre.

Telefonon és személyesen

Kérdésre válaszolva Demeter Ervin elismerte, hogy a korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgató-helyettesként dolgozó Horváth Józseffel, az UD Zrt. vezetőjével körülbelül három-négy hónaponként előfordul, hogy telefonon és személyesen is beszél.

A fideszes politikus szerint ilyenkor természetesen szóba kerül, hogyan működött akkor az NBH és hogyan működik most, szóba kerülnek szakmai kérdések, de szerinte ebben semmi kivetnivaló nincs két olyan ember között, aki ezen a területen dolgozott.
Annak kell bizonyítani, hogy ez nem rendjén való dolog, aki rágalmakat fogalmaz meg – fogalmazott Demeter Ervin.

Hozzájárul

Arra a felvetésre, hogy az UD Zrt.-vel kapcsolatban nyolc hónapja nyomoz az NBH, így valószínűleg a cég vezetőinek telefonjait is lehallgatták, a fideszes képviselő azt mondta, a maga részéről hozzájárul minden telefonbeszélgetés teljes és vágatlan közléséhez, amit az UD Zrt. bármelyik tagjával vagy vezetőjével folytatott. Szerinte nem lehet olyan felvétel, ami számára kellemetlen lehet.

Elemi dolog

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényi szabályozás szerint a titkosszolgálatoknak figyelmeztetnie kell az országgyűlési képviselőket, ha olyan személlyel érintkeznek, akit megfigyelnek, mert azt feltételezik, hogy az törvénytelenséget követ el. Hozzátette: elemi dolog, hogy erre figyelmezetnek “és azt mondják, képviselő úr, vigyázzon, önt bűnözők akarják megkörnyékezni”.

Szerinte ez számos esetben előfordult már az Orbán-kormány idején, most viszont nem így történik, hanem “törvénytelen módon, titkosszolgálati módszerekkel gyűjtenek információt országgyűlési képviselőkről”.

Durva lépés

Demeter Ervin durva lépésnek nevezte, hogy a kormány ehhez a “rendkívül piszkos játszmához” a nemzetbiztonsági szolgálatokat is felhasználja, így joggal vetődik fel a hivatali hatalommal való visszaélés, ami miatt a múlt héten a Fidesz az ügyészséghez fordult.

“Politikai banditizmus, amit Szilvásy Györgyék tesznek” – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint nem maradhat következmények nélkül, ha a törvényeket súlyosan megsértik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik