Belföld

Omlik a Tisza-part Szolnoknál

Mintegy 75 méteren megcsúszott a folyópart a Tisza szolnoki szakaszán, a Tiszaligetet védő körtöltésen.

A csúszásveszély mintegy 600 méteres szakaszt fenyeget. A mederrézsű megcsúszása veszélyezteti a tiszaligeti körtöltés állékonyságát, az általa védett értékek, épületek biztonságát, ezért sürgős beavatkozásra van szükség – közölte Csibrán Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi és folyószabályozási osztályvezetője.

Omlik a körgát (MTI)

Omlik a körgát (MTI)

A védelem első lépéseként eltávolítják a partélen két évtized alatt felnőtt növényzetet, füzes faállományt az érintett szakaszon. Az 1,2-1,5 hektárnyi területrész nem áll sem természetvédelmi, sem helyi védettségi oltalom alatt, ezért a fás növényzet eltávolításának jogi akadálya nincs. Ezt követően már a növényzetmentes munkaterületen lehet a helyreállítási munkálatok pontos felméréseit elvégezni. A felmérés adatainak kiértékelése után határozhatják meg a helyreállítás technológiáját a lerakódott hordalék eltávolításához, illetve a megcsúszott szakasz helyreállításához.

A partcsúszás oka egy természetes folyamat, ugyanis az árhullámok idején a sodródó víz a töltés felső harmadában a sűrű növényzetbe ütközik, és lerakja a hordalékot. A folyamatosan, évről évre felhalmozódó hordalékrétegek így többletsúlyt képeznek, amely a mederrézsű megrogyását idézi elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik