Belföld

Jogszerűen oszlatott a rendőrség

A rendőrség jogszerűen oszlatta fel a szombati demonstrációt a Szabadság téren, miután az elvesztette békés jellegét - közölte az ombudsman.

Szombaton a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén felszólalt Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök és Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester. A rendbontás akkor kezdődött, amikor a charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikális csoportok Hősök terei rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé.

Szabó Máté ombudsman a demonstrációk során nem észlelt olyan körülményt, amely a békés gyülekezéshez való jog sérelmére utalt volna. „A Szabadság téren közvetlen támadás érte a rendezvény helyszínét biztosító rendőröket, a demonstráció elveszítette békés jellegét, azt ezért a rendőrség jogszerűen oszlatta fel” – írja közleményében.

Szabó Máté ugyanakkor megállapította azt is, hogy „az ellentétes érzelmű tüntetők keveredését a helyszínt biztosító rendőrök nem akadályozták meg megfelelően. Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel összefüggésben nem tett maradéktalanul eleget az állam alapjogvédelmi kötelezettségének”.

A ombudsman a helyszínen szerzett, a rendőrségtől kapott és a rendezvények előállított résztvevőitől hallott információk alapján folytatja vizsgálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik