Belföld

Zajlik a kordonozás a fővárosban

Szombaton kora délelőtt már álltak azok a kordonok, amelyeket a rendőrök a délutáni demonstrációk helyszíneinek biztosítására helyezett ki, így a Hősök terét, az Olimpiai parkot és a Szabadság teret is lezárták, és állnak a színpadok a Kossuth, a Roosevelt és a Clark Ádám téren is, továbbá zajlik a fokozott ellenőrzés az utakon.

Az MTI tudósítója már szombat hajnalban tapasztalta, hogy nekiláttak a színpadok építésének, délelőtt kilenc óra után pedig megkezdték a demonstrációk színhelyein a kordonok felállítását is.

Szombatra a miniszterelnök által kezdeményezett Magyar Demokratikus Charta, továbbá több cigányszervezet és radikális jobboldali tömörülés is demonstrációt hirdetett. A társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében szeptember 6-án alakult Magyar Demokratikus Charta rendezvénye két helyszínen, a Roosevelt téren, illetve a Clark Ádám téren kezdődik kora délután. A budai helyszínről a résztvevők a Lánchídon át vonulnak Pestre, ahonnan az Akadémia utcán keresztül továbbmennek a Kossuth térre, ahol többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is felszólal.

Az Országos Cigány Önkormányzat rendezvénye 13 órakor kezdődik a képviselői irodaház melletti Olimpiai parkban, ezt a területet a rendőrség kordonokkal teljesen körbezárta.

Szintén kordonnal vették körbe a Hősök terét, ahová a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom hirdetett demonstrációt. A résztvevők az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út, Bank utca útvonalon a Szabadság térre vonulnak majd. Kordonok védik a Magyar Televízió Szabadság téri székházát, de a Nádor és a Bank utca kereszteződését is lezárták, ugyanis a radikális szervezetek záró programként a Hazatérés templomába vonulnak istentiszteletre.

Az MTI tudósítója a rendezvények környékén délelőtt 11 órakor nem tapasztalt jelentősebb rendőri mozgást. A Keleti pályaudvarra vidékről vonattal több, 20-30 fős csoport is érkezett, hogy részt vegyen a roma szervezetek és a Charta tüntetésén. Borsod, Heves és Szabolcs megyéből szervezett formában utaztak a főként középkorú emberek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik