Belföld

Közeledett Fodor és Orbán

Az SZDSZ azt javasolta a Fidesznek, hogy a parlament fogadjon el egy olyan törvényt, amely nem engedi túlköltekezni a büdzsét, vagyis egy költségvetési plafont állapít meg, mert az ország legfőbb baja az állam túlterjeszkedése. Orbán új politikát és kormányt javasolt.

Fodor Gábor a Fidesz Orbán Viktor által vezetett delegációjval történt tárgyalást követő sajtótájékoztatóján közölte: úgy látja, hogy a Fidesz kedvezően fogadta a felvetést, a részletekről később beszélnek. Hozzátette: nincs elvi akadálya, hogy a két párt ebben egyetértsen és reményei szerint a többi politikai erőt is meg tudják nyerni javaslatuknak.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a szakértői kormány a megbeszélésen, Fodor Gábor azt mondta, a kibontakozás útját keresik, ehhez olyan kormány kell, ami élvezi a parlament többségének támogatását, most viszont szándékosan tartalmi kérdéseket akartak letenni az asztalra.

Költségvetési plafont akar az SZDSZ

A liberális pártelnök szerint a költségvetési plafon bevezetésével lehet megteremteni az adócsökkentés hátterét, mert ami a kisebbségi kormány javaslatában szerepel, az “irreális és tarthatatlan”. Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a szakértői kormány a megbeszélésen, Fodor Gábor azt mondta, a kibontakozás útját keresik, ehhez olyan kormány kell, ami élvezi a parlament többségének támogatását, most viszont szándékosan tartalmi kérdéseket akartak letenni az asztalra.

Mint mondta, ez lehet egy szakértői jellegű kormány programja, vagy nevezhetik másképpen is, de először abban kell megállapodni, mi a kibontakozás útja. A találkozón arról is beszélgettek, hogy az SZDSZ javaslatot nyújt be a parlament elé, ami egyértelműen elítéli a kisebbségellenes fellépést. Fodor Gábor szerint ehhez a többi párt, köztük a Fidesz támogatása is megszerezhető.

Az SZDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a nyáron párbeszédet kezdeményezett a többi párt elnökeivel, hogy lépjenek ki abból a rossz politikai gyakorlatból, ami egymást ellenségnek tekinti. Szerinte önmagában siker, hogy a különböző pártok tárgyalóasztalhoz ültek egymással.

Mint fogalmazott, vannak közös célok, ilyen például, hogy egy Magyarország jövőjét szolgáló javaslatot tegyenek le az asztalra. Fodor Gábor úgy látja, Magyarország jövőjét a politikai kibontakozás szolgálja, hogy így megteremtsék a gazdasági növekedés feltételeit és biztosítsák a költségvetési egyensúly megtartását.

Maratak az alapvető viták

Az Orbán Viktorral és a Fidesszel folytatott megbeszélést Fodor Gábor úgy jellemezte, hogy vitáik fennállnak az alapvető kérdésekben. Kifejtette: az SZDSZ rendkívül károsnak tartja, hogy a Fidesz részt vett egy olyan népszavazási kezdeményesben, amely megakasztotta az egészségügyi reformot.

Fodor Gábor azt javasolta a Fidesznek, hogy vállaljon szerepet a parlamenti munkában, mert “helytelen, amikor a kormányfő beszédei alatt kivonulnak az ülésteremből”. Megjegyezte: a viták színtere a parlament és a kivonulás rombolja a magyar politikai kultúrát.

A közös pontokról azt mondta, egyetértettek abban, hogy a Gyurcsány Ferenc által Megegyezés néven publikált cselekvési program nem alkalmas Magyarország számára egyértelműen felvázolni a kibontakozás útját.

Fodornak nem tetszik a Megegyezés

Súlyos kifogásaink vannak a tervezettel szemben – fogalmazott az SZDSZ elnöke, aki a Megegyezést megalapozatlannak nevezte, mivel az adócsökkentés hátterét a gazdaság kifehérítésére alapozza. Ennél is súlyosabb problémának tartotta, hogy a program nem foglalkozik az állami túlterjeszkedés mérséklésével.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól Gusztos Péter csütörtökön reggel a Napkeltében tett kijelentéseihez – a liberális ügyvivő többek között azt mondta, nem volt jó ötlet előhozni a szakértői kormányt -, Fodor Gábor azt mondta, a nyilatkozattal nincs probléma, az SZDSZ-en belül is vita folyik arról, mi a legjobb elnevezés és miként lehet megtalálni egy olyan kormányt, amelyik bírja a parlament többségének támogatását.

Arra a felvetésre, hogy a liberális tárgyalódelegációban miért nem vett részt Kóka János frakcióvezető, Fodor Gábor azt felelte, hogy ennek technikai okai vannak. A megbeszélésen az SZDSZ-t Fodor Gábor mellett Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő, a Fideszt Orbán Viktor pártelnökön kívül Navracsics Tibor frakcióvezető, valamint Pelczné Gáll Ildikó és Kósa Lajos alelnök képviselte.

Orbán nem elégedett

Orbán Viktor szerint nem sikerült feloldani a Fidesz és az SZDSZ közötti nézetkülönbséget a szakértői kormány, illetve az előre hozott választások ügyében, de abban egyetértettek a csütörtöki tárgyaláson, hogy szavazni kell a parlamentben a kormányfő Megegyezés című programjáról – a Fidesz vezetője erről azután beszélt, hogy pártja delegációja élén találkozott az SZDSZ Fodor Gábor vezette küldöttségével.

Orbán Viktor a megbeszélést követően hangsúlyozta: a Fidesz szerint új politikára és új kormányra van szükség. A pártelnök szerint a jövő nem hátrafele van, így a “megbukott koalíció újrafércelésének” nem látja értelmét. Mint mondta, a politikai pókerjátszmát abba kell hagyni, tiszta álláspontokra van szükség.

Egyetértés több ponton

Kérdésre válaszolva a pártelnök azt mondta: a szabaddemokraták a kormányfő programját meg akarják vitatni a parlamentben, és el akarják utasítani.

Orbán Viktor szerint abban is egyetértés volt, hogy gátat szabjanak a felelőtlen költekezésnek, ugyanakkor jelezte, hogy a Fidesz a költségvetési kiadások csökkentését nem támogatja, csak olyan megoldást tart elképzelhetőnek, amely a gazdasági növekedés arányában állapítana meg egy limitált kiadásnövekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik