Belföld

Bejött Szolnoknak az alkoholstop

Az üzletek, benzinkutak többsége betartja azt a helyi rendeletet, miszerint Szolnokon este 22 és reggel 6 óra között nem árusíthatnak szeszes italt. Az egy hónapja életbe léptetett alkoholstop után kevesebb lett a lakosság éjszakai nyugalmát megzavaró esemény.

A szolnokiak által csak szeszrendeletnek hívott jogszabályról júniusi ülésén határozott a település önkormányzata. Az augusztustól életbe lépett, és 19 kisebb élelmiszerüzletet, négy benzinkutat és egy hipermarketet érintő jogszabály bevezetését azzal indokolták, hogy elsősorban fiatalok alkoholfogyasztását próbálják kordában tartani.

Korábban ugyanis a szesztől felhevült tizen- és huszonévesek éjszakai hangoskodásai, randalírozásai miatt sok panasz érkezett a polgármesteri hivatalba. Emellett a városban a betonalapból kirángatott padok, összetört virágtartók, szétrugdosott szemétgyűjtők, üvegfaluktól megfosztott autóbuszvárók jelezték az alkoholtól többletenergiát kapott fiatalok erőfitogtatásait.

A csendesebb szolnoki esték annak is köszönhetők, hogy a városban él egy kocsmarendelet is. Ennek lényege, hogy ugyancsak augusztustól a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség rendszeresen ellenőrzi a lakókörnyezetben üzemelő zenés szórakozóhelyeket, hogy megfékezzék a nyílt utcán ittasan hangoskodókat, randalírozókat. Sikerességét a vendéglátó egységek üzemeltetői is segítik saját környezetükben, erről egy szerződést írtak alá a települési önkormányzattal.

Bár az idő rövidsége miatt még korai lenne mérleget vonni, de a rendőrség is úgy látja, hogy kevesebb az ittas állapotban elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény az éjszakai órákban Szolnokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik