Belföld

Gyurcsány konzervatív politikus lett

Gyurcsány Ferenc szerint viselkedése és politikája alapján ő a mértéktartó és konzervatív politikus az ellenzékkel való összehasonlításban.

“Mi képviselünk egy tisztességes polgári eszmét, a másik oldal pedig valamilyen kiismerhetetlen, időnként rendkívül populista, másrészről radikális zagyvaságot – mondta a miniszterelnök a Népszava szombati számában megjelent interjújában.

Ugyanakkor más viszonylatban kormánya politikáját – amely szerinte változatlan – úgy határozza meg: ez “egy alapvetően igazságosságpárti, baloldali ihletettségű, nyugatos, polgári modernizációs program, amely az Új Magyarország nevet viseli.

Polgári Magyarországot akarnak

A miniszterelnök szerint e program a polgári Magyarország programja, amelyet a Fidesz “egyfajta aspektusból” elárult, míg ő kitart mellette, csakhogy szociáldemokrata módon. Ez utóbbi vonását mutatja programjának az, hogy 2003 óta először az ő kormányzásuk alatt csökkentek a jövedelmi különbségek Magyarországon.

“1992-ben a leggazdagabb és legszegényebb 10 százalék jövedelme között hatszoros különbség volt. Ez felment majdnem 8 és félig. Jöttünk mi a száznapos programmal …2007-ben … már újból alig volt több, mint hatszoros” – mondta a miniszterelnök a Tárki kutatóintézet adataira hivatkozva.

Kimászik az elitizmus csapdájából

A reformokkal kapcsolatban, illetve arra a kérdésre válaszolva, hogy letettek-e arról, hogy az oktatásban és az egészségügyben valamilyen befizetésből pluszbevétel legyen Gyurcsány kijelentette: tudomásul kell venni, hogy nagyon piciny elmozdulást sem támogatott az ország abban, hogy a közfinanszírozás mellé odategyük az emberek hozzájárulását is. A reformpolitikának ez a kerete.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy gazdasági programjának egészéhez előzetesen meg kell szerezni valamennyi nagy szereplő támogatását. Önkritikusan úgy fogalmazott, hogy 2006 után beleestek az “elitizmus csapdájába”, amikor figyelmen kívül hagyták, hogy a társadalmi kultúrát nem lehet gyorsan megváltoztatni.

Ezzel összefüggésben kijelentette: az adott társadalmi szituáció mellett az eva és az ekho megszüntetése sokkal több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna. A megszüntetésük elvileg akár indokolható lenne, de akkor, azok, akik most így adóznak nem kifehérítenék jövedelmüket, hanem visszamenekülnének a szürke gazdaságba.

Kifehérítené a gazdaságot

Az interjúban a miniszterelnök megerősítette, hogy az adócsökkentések forrása a gazdaság kifehéredése lehet és a jövőbeni adócsökkentések mértéke attól függ majd, hogy e forrásból mekkora bevétel származik. Arra viszont garanciát adnak a gazdaság szereplőinek, hogy ami így befolyik, azt visszakapják adócsökkentés formájában – mondta. Továbbra is úgy gondolja, hogy az adótörvényeket és a költségvetést is elfogadja az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.