Belföld

Bűntett lenne a tojásdobálás

Bűntettnek minősülne ha valakire tojást dobnak - derül ki az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) honlapjára pénteken felkerült, a köznyugalmat és a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, köztük az utcai zavargások, elleni fellépésért készült jogszabálytervezetből.

A tervezet ugyan nem nevesíti konkrétan a tojást, de a joggyakorlatban felmerült értelmezési probléma miatt annak elfogadását javasolja, hogy erőszakos magatartásnak minősüljön a más emberre gyakorolt “támadó jellegű fizikai ráhatás” is, akkor is, ha az nem alkalmas testi sértés okozására.

Az előterjesztés magyarázatot is ad a módosítás szükségességére:e szerint megbomlott az utóbbi időben
az egységes értelmezési gyakorlat és “több garázdaság gyanúja miatt indult büntetőeljárás nem jutott el a bírói szakba”.

A hatályos büntető törvénykönyv rendelkezései szerint “aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő”.

Közösség elleni

Szintén újdonság a tervezetben, hogy új fogalomként vezetnék be a közösség elleni erőszakot. E szerint “aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz, vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása, vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntetettet követ el és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A tervezet – amely szabályozza például a kettős házasság, illetve a kettős élettársi kapcsolat tiltását is – pénteken került fel a minisztérium honlapjára a véleményezhető előterjesztések közé. A javaslatra a bírósági, ügyészi szervezetek is észrevételeket tehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik