Belföld

Gyurcsány meggyőzheti az SZDSZ-t

Politológusok szerint meggyőzhető az SZDSZ a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által szerdán bemutatott programcsomaggal, a liberális párt így nagy eséllyel átengedi majd a költségvetést.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint a miniszterelnöknek sikerült az SZDSZ elképzeléseivel akár össze is hangolható csomagot összeállítani, hiszen írásában Gyurcsány Ferenc ezer milliárdos tételt említ, több lépcsőben. Mint mondta, a kérdés az, milyen stratégiát dolgozott ki az SZDSZ a nyáron.

Ha a liberálisok úgy döntöttek, hogy karakteres ellenzéki politikát szeretne folytatni, akkor teljesen mindegy, mit írt Gyurcsány Ferenc. Az SZDSZ könnyen mondhat nemet, ugyanis Fodor Gábor pártelnök nem szabott meg konkrét feltételeket – tette hozzá.

Két legyet

A politológus szerint két elvárást is teljesít a mostani csomag: egyrészt Gyurcsány Ferenc adós volt a kisebbségi kormány programjával, másrészt az SZDSZ is igényt tartott egy cselekvési tervre.

Kiszelly Zoltán politológus úgy vélte: a programcsomagot a jó irányba tett kis lépésként lehet értékelni. Megjegyezte, hogy a nemzetközi trendnek megfelelően a tervek szerint csökkennek az adók, a választási évben pedig kicsivel jobb lesz az embereknek.

Az adórendszer átalakítására a konvergenciaprogram végrehajtása, illetve az ország versenyképessége szorítja rá a kormányt. A mostani program vízválasztó lehet: Gyurcsány Ferenc visszaszerezheti hitelességét, de ha meghátrál, akkor soha többé nem lesz sikeres a politikában – fogalmazott.

Kiszelly Zoltán szerint a tervezet bemutatása egy kommunikációs offenzíva kezdetét jelenti: Gyurcsány Ferenc ezzel egyrészt elindította az őszi politikai szezont, másrészt elkezdte saját pártelnöki kampányát. Az intézkedéssorozat egészen decemberig tematizálhatja a közvéleményt.

Átvészeléshez jó

A programcsomag a költségvetés elfogadtatásának eszköze, arra jó, hogy a kisebbségi kormány átvészelje a költségvetés elfogadásának időszakát. Gyurcsány Ferenc valószínűleg majd pártelnökké újraválasztásakor hirdet majd átfogóbb programot – vélekedett a szakértő.

A két politológus egyetértett azzal, hogy a csomaggal meggyőzhető az SZDSZ, a liberálisok megkapták azt a gesztust, ami után átengedhetik a költségvetést.

Szomszéd Orsolya azt mondta, a miniszterelnök – érzékelve az eddig bemutatott programok nagy számát – a folytonosságot hangsúlyozta a tervezet bemutatásakor. A folytonosság azonban némiképp sántít, főleg a reformpolitika folytatását illetően, de korábbi szlogenek is eltűntek, mint például a polgárosodás gondolata. A nyugodt építkezésre vonatkozó ígéretet nézve viszont a szöveg illeszkedik a nyár elején megkezdett politikai irányba – tette hozzá.

Ajánlott videó