Belföld

Gyurcsány meggyőzheti az SZDSZ-t

Politológusok szerint meggyőzhető az SZDSZ a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által szerdán bemutatott programcsomaggal, a liberális párt így nagy eséllyel átengedi majd a költségvetést.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint a miniszterelnöknek sikerült az SZDSZ elképzeléseivel akár össze is hangolható csomagot összeállítani, hiszen írásában Gyurcsány Ferenc ezer milliárdos tételt említ, több lépcsőben. Mint mondta, a kérdés az, milyen stratégiát dolgozott ki az SZDSZ a nyáron.

Ha a liberálisok úgy döntöttek, hogy karakteres ellenzéki politikát szeretne folytatni, akkor teljesen mindegy, mit írt Gyurcsány Ferenc. Az SZDSZ könnyen mondhat nemet, ugyanis Fodor Gábor pártelnök nem szabott meg konkrét feltételeket – tette hozzá.

Két legyet

A politológus szerint két elvárást is teljesít a mostani csomag: egyrészt Gyurcsány Ferenc adós volt a kisebbségi kormány programjával, másrészt az SZDSZ is igényt tartott egy cselekvési tervre.

Kiszelly Zoltán politológus úgy vélte: a programcsomagot a jó irányba tett kis lépésként lehet értékelni. Megjegyezte, hogy a nemzetközi trendnek megfelelően a tervek szerint csökkennek az adók, a választási évben pedig kicsivel jobb lesz az embereknek.

Az adórendszer átalakítására a konvergenciaprogram végrehajtása, illetve az ország versenyképessége szorítja rá a kormányt. A mostani program vízválasztó lehet: Gyurcsány Ferenc visszaszerezheti hitelességét, de ha meghátrál, akkor soha többé nem lesz sikeres a politikában – fogalmazott.

Kiszelly Zoltán szerint a tervezet bemutatása egy kommunikációs offenzíva kezdetét jelenti: Gyurcsány Ferenc ezzel egyrészt elindította az őszi politikai szezont, másrészt elkezdte saját pártelnöki kampányát. Az intézkedéssorozat egészen decemberig tematizálhatja a közvéleményt.

Átvészeléshez jó

A programcsomag a költségvetés elfogadtatásának eszköze, arra jó, hogy a kisebbségi kormány átvészelje a költségvetés elfogadásának időszakát. Gyurcsány Ferenc valószínűleg majd pártelnökké újraválasztásakor hirdet majd átfogóbb programot – vélekedett a szakértő.

A két politológus egyetértett azzal, hogy a csomaggal meggyőzhető az SZDSZ, a liberálisok megkapták azt a gesztust, ami után átengedhetik a költségvetést.

Szomszéd Orsolya azt mondta, a miniszterelnök – érzékelve az eddig bemutatott programok nagy számát – a folytonosságot hangsúlyozta a tervezet bemutatásakor. A folytonosság azonban némiképp sántít, főleg a reformpolitika folytatását illetően, de korábbi szlogenek is eltűntek, mint például a polgárosodás gondolata. A nyugodt építkezésre vonatkozó ígéretet nézve viszont a szöveg illeszkedik a nyár elején megkezdett politikai irányba – tette hozzá.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2013. március 8.
Sertéshúskínálat árcédulával a Fõvám téri Központi Vásárcsarnok egyik hentesüzletének (standjának) pultjában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.