Belföld

Szórólapoznak a vidéki uzsorások ellen

"Hadat üzent" az uzsorásoknak Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, aki kedden, Siklóson tartott sajtótájékoztatóján elmondta: ügyvédi segítséggel szórólapokon hívják fel Dél-Baranya lakóinak figyelmét a kölcsönök veszélyeire, a károsultaknak jogi segítséget nyújtanak, az őket sanyargató hitelezők megbüntetésére pedig törvénymódosítást kezdeményeznek.

Több település vezetőjével közösen “egész pályás letámadásba” kezdtek az ormánsági uzsorások ellen – közölte Mali Zoltán, hozzátéve: “bár a rendőrség korrektül jár el a károsultak ügyében, mi a társadalmi probléma megoldásán is szeretnénk dolgozni”.

Beszámolt arról, hogy magyar és beás nyelvű szórólapokat terjesztenek dél-baranyai községekben, ezeken arra kérik a lakosságot: ne fogadjanak el kölcsönt uzsorásoktól, ha már felvették, ne fizessék vissza, s amennyiben bántják őket, értesítsék a rendőrséget. Azok jelentkezését is várják, akiknek az uzsorások törvénytelenül megszerezték az ingatlanjait, nekik egy alapítvány közreműködésével élelmet, ruhát adnak.

Mali Zoltán közölte: a közeljövőben az illetékes minisztériumhoz fordul, kezdeményezve, hogy a Büntető törvénykönyvbe kerüljön vissza az uzsorások büntethetősége.

A polgármester utalt arra, hogy az elmúlt időszakban ismeretlenek Siklós környéki községek lakóinak folyósítottak kölcsönt 50-100 százalékos kamatra. Ha a kölcsönt az érintettek nem tudták törleszteni vagy csak részben voltak képesek visszafizetni, ingatlanjaikra a hitelezők fenyegetéssel vagy más módszerrel tulajdonjogot szereztek, kisemmizve az adósokat. Mali Zoltán mintegy száz károsultról tud, akiket arra buzdít, hogy ügyvédi segítséggel próbálják visszaperelni otthonukat.

Az Új Dunántúli Napló július 10-én arról írt, hogy legalább 80 olyan Siklós környéki, ormánsági ház van, amely a közelmúltban ily módon került az “ingatlanmaffia” tulajdonába.

A rendőrség július végén őrizetbe vett két férfit a Dél-Baranyában uzsorakamatra folyósított kölcsönökkel összefüggésben. Egyikükkel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység, társa ellen önbíráskodás miatt indult eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik