Belföld

A kormány szerint trendforduló történt a gazdaságban

Trendforduló következett be a magyar gazdaságban, a folyamatok a kormány által tervezett irányban haladnak - értékelte a héten nyilvánosságra hozott GDP- és reálbéradatokat Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján.

Az egyensúlyteremtés legnehezebb szakaszán túl vagyunk – hangoztatta a szóvivő. Közölte: a GDP 2008 második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ez pedig az elemzők által várt értéknél is jóval magasabb. (Az elemzők szerint viszont egyszeri hatások eredményezték a kedvező adatot, amely nem irányadó a jövőre nézve, az Economist közelmúltban közölt elemzése meg arra hívta a figyelmet, hogy a régiónk komoly növekedési gondokkal néz szembe.)

Gyorsulás

Budai Bernadett szerint a növekedés az előző negyedévhez képest is gyorsult, 0,6 százalékkal. Az eurózónában és a 27 tagállam átlagát tekintve is csökkent ez az érték, a magyar 0,6 százalékos növekedés így igen kedvezőnek tekinthető – vélekedett.

A kormányszóvivő szerint a növekedés lassulásában korábban jelentős szerepet játszott az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás átalakítása, a szolgáltatások költséghatékonyabbá tétele. Hozzátette: ez a folyamat mára befejeződött, így az állami szolgáltatások már nem fékezik a növekedést, sőt szerepet játszanak a második negyedéves GDP-bővülésben.

Az agrárium hatása

Budai Bernadett a mezőgazdaság kapcsán azt mondta, a tavalyi, kiugróan rossz év után az idei év kedvező termése vélhetően megmutatkozik a GDP növekedésében. Kitért arra, hogy a kormány egész évre 2,4 százalékos GDP-bővüléssel számol.

A reálbérek kapcsán közölte: a 0,5 százalékos növekedés 8,2 százalékos bruttó béremelkedés mellett 6,8 százalékos inflációval számolva történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik