Gazdaság

Hazánk helyzete a legaggasztóbb a régióban?

A kelet-európai régió lassulással néz szembe, Magyarország helyzete a legaggasztóbb – írja az Economist.

A gazdaság hetilap elemzése szerint a régió több mint egy évtizede történő szárnyalása, ami az olcsó és szorgalmas munkaerőnek, a politikai és gazdasági stabilitásnak köszönhető, hamarosan véget ér.

Az emelkedő munkabérek, a munkaerőhiány, az elmaradott infrastruktúra (itt a cikk Lengyelország útjait említi példaként), a világgazdaság helyzetéhez képest a növekedés még mindig meglepően erős – véli az elemzés. Az Economist szerint ennek oka, hogy az eurózóna lassulása még éppen csak elkezdődött, s a belső kereslet is növekszik.

A cikk szerint a legnagyobb aggodalomra Magyarország ad okot, ami leginkább függ a régióban a nemzetközi tőkepiacoktól. Ugyanakkor az Economist kiemeli: a kormány megszorító csomagja megteremtette a makroökonómiai stabilitást, bár az infláció még mindig magas. A kiigazítás viszont a kormányzat növekvő népszerűtlenségéhez, illetve a gazdaság lassulásához vezetett – állapítja meg a cikk.

Az elemzés megemlíti többek közt Romániát és Bulgáriát is, ahol a korrupció és szervezett bűnözés ellenére is a gazdasági növekedés mindeddig magas volt, de most “kemény földet érésre” esélyesek, illetve Lengyelországot, ahol „a dolgok kezdenek jobbra fordulni”, a munkanélküliség alaposan lecsökkent az utóbbi időben, a korábbi 20 százalék körüliről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik