Belföld

Cseh kitüntetés Heller Ágnesnek

Emlékérmet adományozott a cseh kormányfő tíz külföldi állampolgárnak - köztük Heller Ágnes magyar filozófusnak - annak elismerésére, hogy negyven éve tiltakoztak a Varsói Szerződés öt tagállamának csehszlovákiai katonai akciója ellen, amely véget vetett a prágai tavasz nevű reformfolyamatnak.

Mirek Topolánek a Karel Kramár egykori csehszlovák kormányfőről elnevezett érmet csütörtökön délután egy, a negyven évvel ezelőtti külföldi tiltakozásokat bemutató kiállítás megnyitója alkalmával Prágában adta át a kitüntetetteknek.

“Önök bebizonyították, hogy nem a kelet-európai országok polgárai, hanem a korabeli szovjet vezetés vetett véget a prágai tavasznak. A nem szabad országokban önök szabad emberként nyilvánultak meg” – jelentette ki Topolánek.

A Kramár emlékérmet a cseh kormány azoknak a személyeknek adományozza, akiknek köszönetet akar mondani a demokrácia és az emberi szabadságjogok érdekében kifejtett tevékenységükért. A kitüntetettek között Heller Ágnesen kívül bolgár, lett, litván, német, lengyel és orosz állampolgárok vannak.

Heller Ágnes az események idején egy nemzetközi konferencián vett részt a jugoszláviai Korcula szigetén, s ott írta alá a megszállás elleni tiltakozó nyilatkozatot. “Kötelességem volt. Nem tehettem másként” – mondta újságíróknak Prágában.

A kiállítást a nemrégiben megalakult cseh nemzeti emlékezet intézete szervezte, s a megszállás elleni magyar tiltakozásokat is bemutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik