Belföld

Navracsics: az állam nem önmagának való

Az állam csak akkor maradhat fenn, ha a közjót szolgálja, azt pedig csak őszinteséggel és igaz politikával lehetséges – mondta ünnepi beszédében Balatonfüreden Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

“Amikor Szent István ezer évvel ezelőtt létrehozta a keresztény, magyar államot, akkor nem azért hozta létre, hogy a saját egyszemélyes hatalmát intézményesítse” – tette hozzá a politikus. Navracsics Tibor szerint Szent István azért szervezte meg “germán minták mentén és a latin kereszténységre támaszkodva” a magyar államot, mert hitt abban, hogy csak az állam jelentheti azt a szervezeti keretet egy közösség számára, amely a továbbélését biztosítja.

Az állam azonban “nem önmagában való”, és fennmaradni is csak akkor tud, ha a közjót szolgálja, s ha azok az emberek, akik a választópolgárok, a politikai közösség és a nemzet bizalmából az államot irányítják, őszinteséggel, igaz politikával szolgálják, s nem pedig hazugsággal szerzik meg az emberek bizalmát – mondta az ellenzéki politikus, hangsúlyozva: csak az őszinte, egyenes beszéd jelenti a vezetők legitimációjának alapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik