Belföld

Hőségriadót rendeltek el

Magyarország északnyugati területeire I., hazánk többi részére II. fokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos.

A Kárpát-medence fölé délnyugat felől egyre melegebb és száraz levegő érkezik, a napi középhőmérséklet szerdától többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt délen, délkeleten a 27 fokot is elérheti. A péntek estétől érkező hidegfront hatására hétvégére megszűnik a hőség – indokolja döntését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva az ÁNTSZ.

Hűsítő vízpermet az állatkertben (fotó: MTI)

Hűsítő vízpermet az állatkertben (fotó: MTI)

A tiszti főorvos ezért az északnyugati országrészre I., a többi területre II. fokú hőségriasztást adott ki. Az ÁNTSZ egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a nagy melegben hűtsük magunkat, és megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót – különösen az idősek, szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők.

A nagy melegben korlátozzuk a fizikai aktivitást, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvös helyen. Ügyeljünk a gyermekekre, a kórházakban, időseket ellátó intézményekben gondozottakra – ők fokozottan érzékenyek a meleg és a napsugárzás hatására. Kirándulásra, utazásra mindig vigyünk magunkkal folyadékot – tanácsolják. További tanácsokat az ÁNTSZ honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik