Belföld

Még 100 kilométer bicikliutat ígérnek szeptemberig

Az útpénztári források felhasználásával szeptemberig 100 kilométer új kerékpárút épül - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Eddig körülbelül 2000 kilométer hálózza be az országot.

A kormányszóvivő elmondása szerint a jelenlegi 2000 kilométer hosszú bicikliút szeptemberig összesen 100 kilométerrel, az elkövetkezendő években pedig – a regionális operatív programok keretében – hat régióban további 300 kilométerrel egészülhet ki, mintegy 9,9 milliárd forintos támogatásból.

Mint elmondta, a magyar útpénztári források mellett vannak jelentős uniós fejlesztési források is, így 2013-ig mintegy hatvan-hatvanöt milliárd forintból 2000 kilométer kerékpárút, kerékpársáv, illetve ahhoz kapcsolódó infrastruktúra építhető.

A kormány a kerékpárosokért?

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy a kormány 2006-ban hirdette meg a Kerékpáros Magyarország programot, ami elsősorban a kerékpárutak építését és felújítását, illetve a biztonságos kerékpározás népszerűsítését tűzte ki célul.

Megjegyezte, hogy tavaly elkészült a Tisza-tó körüli bicikliút, amely jelentős turizmusélénkítő szereppel bír. Elmondta: a töltéseken haladó kerékpárutak száma is folyamatosan növekszik.

A kormányszóvivő utalt arra, hogy a Kerékpáros Magyarország program céljainak teljesülése évi 10-15 milliárd forintos költségvetési többletet hozhat, ami a nagyobb turisztikai bevételből, valamint a kevesebb gépkocsi használat esetén az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátásból adódik.

Nem csak a bicikliutakra koncentrálnak

Beszélt arról, hogy a kerékpárutak mellett kerékpáros pihenők és kerékpárbarát munkahelyek kialakítására, illetve a kerékpár tárolás biztonságos megoldására lehet pályázni; erre összesen 450 millió forintot biztosít a környezetvédelmi tárca.

Daróczi Dávid hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt célja a kerékpárosok biztonságának növelése és a kerékpározás ösztönzése. Ennek érdekében a kormány az idén második alkalommal hirdetett “bringázz a munkába” kampányt – tette hozzá.

Kiemelte azt is: a bringasuli keretében országszerte nyolcezer diák sajátított el közlekedésbiztonsági ismereteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik