Belföld

Hőségriadó lesz érvényben szerdán

Másodfokú hőségriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Három napon keresztül 25 fok felett lesz majd a napi középhőmérséklet, az aszfalton a negyven fokot is meghaladhatja majd a meleg.

Szerdától péntekig fokozatosan meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ezért emelkedik a napi középhőmérséklet napról-napra. A következő három napban az átlagos napi középhőmérséklet meghaladja majd a 25 fokot, ez alól kivétel csak a Kisalföld térsége lehet.

Az ország déli részén pénteken 37-38 fokkal tetőzik majd a hőség. A nagyvárosokban az aszfalton akár a negyven fokot is meghaladhatja, sőt akár a 45 fokot is elérheti majd a hőmérséklet.

A hétvégén azonban már viharokra, jégesőre és erős szélre kell készülni.

A meleggel kapcsolatban három fokú skálán figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A legalacsonyabb sárgát akkor adják ki, ha a napi középhőmérséklet megközelíti a 25 fokot. Narancssárga a riasztás, ha a napi középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot, vagy egy napon átlépi a 27-et. A harmadik, vörös riasztást akkor adják ki, ha három napon keresztül 27 fok fölötti a napi átlagot.

További részletes előrejelzés a FigyelőNet Időjárás aloldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik