Belföld

Még nem ismert a gázáremelés mértéke

A gázáremelés mértékét a Magyar Energia Hivatal ajánlása alapján a szakminiszter hirdeti ki, az emelés mértékéről nem tud a kormány - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Mint Daróczi elmondta: a szakminiszter negyedévente rendeletben szabja meg a gáz árát.

A Magyar Energia Hivatal sem kommentálta saját javaslatát, így azt a kormány sem tehette meg – fűzte hozzá Daróczi Dávid, aki emlékeztetett arra, hogy a hivatal a szaktárcának, és nem a kormánynak küldi meg árjavaslatát.

Cáfolják a 10 százalék körüli emelést

A Napi Gazdaság információi szerint Magyar Energia Hivatal (MEH) 11 százalékos kisfogyasztói földgázáremelést tart indokoltnak október 1-jétől; ugyanakkor a hivatal számolt egy „visszafogott” változattal is, amelyben 9,9 százalékos emelés szerepel.

A Magyar Energia Hivatal szóvivője közölte: nem kommentálja a sajtóban megjelent 11 százalékos földgázáremelés hírét, a hivatal elküldte az árváltoztatási javaslatát az energiaügyi minisztériumnak. Hozzátette: az októbertől esedékes árváltoztatásról szóló döntés kizárólagos joga a miniszter kezében van.

Már háromszor emeltek idén

Az idén már háromszor volt gázáremelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Akkor az áremelést elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták. A szakma mintegy 12,5 százalékos végfogyasztói áremelést tartott volna szükségesnek.

Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek.

Január elsejétől a lakossági földgázárak 5 százalékkal nőttek, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább.
A földgáz mint termék árképletében kilenchavi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján a második negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. – közölte korábban a cég szóvivője. Akkor azt mondta: a harmadik negyedévben már 94 dollárral kalkulálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik