Belföld

Pótfelvételi: az utolsó esély

Nem minden egyetem és főiskola hirdetett meg pótfelvételiket. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán például egyetlen olyan szak sem maradt, amelyet a rendes felvételi eljárás során nem sikerült feltölteniük. Ám ez a tendencia nem mindenhol érvényes: néhány magas pontszámú, népszerű szakon – mint a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment alapszakán – mégis maradtak üres helyek.

A pótfelvételi meghirdetésekben szerepelnek alap-, osztatlan és mesterképzések, illetve felsőfokú szakképzések is. 2206 szak várja még a jelentkezőket, ebből 573 mesterképzés, ahová csak a már diplomások nyerhetnek felvételt. Szinte az összes alapszak költségtérítéses, egyetlen kivétellel: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem had- és biztonságtechnikai mérnök szakán maradtak államilag támogatott helyek is. A felsőfokú szakképzések és a mesterképzések felét viszont támogatja az állam.

A felsőoktatási intézmények pótfelvételi meghirdetései a FigyelőNeten is olvashatók. (A Felvi.hu adatai alapján.)

Még sok medikust várnak

Egy hét a jelentkezésre

A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akiknek az idei tavaszi eljárásban sehová nem sikerült bejutniuk, vagy egyáltalán nem adták be a lapjukat. Most azonban csak egyetlen helyre, egy szakra jelentkezhetnek. Az eljárás alapdíja 5000 forint. A jelentkezési lapot augusztus 13-áig lehet beadni. A pótfelvételi eljárás keretében felvételt nyert hallgatók szintén szeptemberben kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat.

A négy hazai „orvosképzőbe” – a Debreceni és a Semmelweis Egyetemre, illetve a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemre – több mint száz medikus jelentkezhet még, ám kizárólag költségtérítéses képzésre. Ennek összege 850 ezer és 1 millió 50 ezer forint között mozog. Nem biztos, hogy magasak lesznek ponthatárok, hiszen a költségtérítéses általános orvos szakon a rendes eljárásban is elég volt már 232 pont.

A másik egységes, osztatlan képzésnél, azaz a jogászképzésnél is vannak még üres helyek, ám a jogi és igazgatási képzési területen belül inkább az igazgatásszervező alapképzésben és a jogi asszisztens felsőfokú szakképzésben.

Az angol nyelvű képzések drágábbak

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre a Master of Business Administration (MBA) mesterszakra jelentkezőknek nagyon magas lesz a költségtérítés összege: 650 ezer forintra számíthatnak. Más angol nyelvű képzéseknél is hasonló összeggel kell majd számolni: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) alkalmazott közgazdász alapképzésén, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) pénzügy-számvitel mesterképzésén is több mint a kétszeresét kell fizetni, mint a magyar nyelvű képzésen.

A BCE még rengeteg helyet kínál a gazdasági képzés iránt érdeklődőknek, összesen 854 fő kerülhet még be. Ezzel szemben vannak olyan főiskolák, ahová már csak egy-két főt vesznek fel: például a BME Közlekedésmérnöki Karára csak 20 főt vesznek fel nappali tagozatra, de az Eszterházy Károly Főiskolán is 10 férőhely van már csak az informatika képzési területen. A legkevesebb hallgatót az ELTE gazdaságtudományok képzési területe, illetve a Nyíregyházi Főiskola felsőfokú szakképzése tudja fogadni: mindketten egyetlen főt.

Bölcsészek még kellenek?

A nagyobb egyetemek bölcsészkarán szinte az összes szakot meghirdették pótfelvételiben is. A Miskolci Egyetemen 18 alap- és 24 mesterszak, Pécsett pedig 27 alap- és 28 mesterképzésre lehet még jelentkezni. A szakok költségtérítésesek, ám az összeg elég alacsony lesz, 100-170 ezer forint között mozog majd. A ponthatár a rendes felvételiben a legtöbb „fizetős” bölcsész szaknál épphogy csak elérte a 160 pontos minimumot – így például a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán a kommunikáció és médiatudomány alapszakon is.

A kisebb, vidéki főiskolákon a költségtérítés összege igen alacsony lesz, valószínűleg ezzel próbálják meg odavonzani a jelentkezőket. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán az óvodapedagógus és a tanító alapszakon is 90 ezer forint lesz egy félév, a Kaposvári Egyetemen is csak 93 ezer forint lesz egy év a kommunikáció szakosoknak.

A felvételi ponthatárok az FN-ről is letölthetők.

Érdekes felsőfokú szakképzések

A felsőfokú szakképzések körében a gyógynövény- és fűszertermelő-fogalmazó, a ménesgazda vagy a hulladékgazdálkodási technológus kissé szokatlan foglalkozásokat takarnak. Ám ezek mellett ki lehet tanulni a titkárságvezető, intézményi kommunikátor vagy a banki szakügyintéző ismereteket is – mindezt államilag támogatott formában. Az érdeklődők tanulhatnak csecsemő- és gyermeknevelést, gondozást, de mérnök- és menedzserasszisztensi, ügyintézői képzésben is részt vehetnek.

Sanoma médiaakadémia indul

Idén novemberben elindul a Sanoma Budapest újságíró-iskolája, a Sanoma Médiaakadémia (SMA). A kiscsoportos, valódi műhelymunkát biztosító foglalkozások keretében négy kurzus lesz: szórakoztató-, szeriőz- és internetes újságírás, valamint egy vizuális ismereteket oktató, kiadvány-esztétikai osztály. Az előadásokat és a gyakorlati órákat elsősorban a Sanoma Budapest újságírói, szerkesztői és művészeti vezetői tartják, de az iskola számít néhány külső, meghívott médiaszakemberre is.
A legígéretesebb hallgatóknak a Sanoma Budapest állást ajánl, de minden végzett újságíró-jelölt karrierjét nyomon követi. Minden további információ megtalálható a www.sanomabp.hu/mediaakademia oldalon, jelentkezési határidő: 2008. augusztus 20.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik