Belföld

Hirosima: összerogytak a nagykövetség előtt

Összerogytak az amerikai nagykövetség előtt egy önszerveződő csoport aktivistái, gyerekek pedig koszorúkat dobtak a Dunába – a hirosimai atomtámadásra emlékeztek Magyarországon is.

A több civilszervezet aktivistái által szervezett akcióban egy „die in” performansszal emlékeztek meg a hirosimai tragédia 63. évfordulójáról. A résztvevők délután 17 órakor hirtelen lerogytak a földre az amerikai nagykövetség épülete előtt, mintha meghaltak volna. A csoportos „álhalál” körülbelül öt percig tartott. Az aktivisták ellenzik atomenergia felhasználását békés, és hadi célokra egyaránt, teljes nukleáris leszerelést sürgetnek.

fotó: Dorkó Dániel

fotó: Dorkó Dániel

A Magyar Békeszövetség elnöke egy másik megemlékezésen azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és szerződései tették lehetővé, hogy a második világháború óta Európában nincs kiterjedt háború – idézi az MTI. Köteles György szerint a világháború áldozataira emlékezve erősíteni kell „magunkban az elszántságot az egyre ébredező neonácizmus ellen”.

Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő a Rákóczi sétahajó fedélzetén arról beszélt, az unió létrejöttének egyik alapvető indoka az volt, hogy tompítsák a konfliktusokat, „a gazdasági, a társadalmi és a kulturális kapcsolatok olyan szinten legyenek tarthatók, hogy ne veszélyeztethessék a békét”. A megemlékezés végén a hajóról több gyerek emlékkoszorút dobott a Dunába.

fotó: MTI

fotó: MTI

A második világháború befejezéshez közeledve 1945. augusztus 6-án dobtak le atombombát Hirosimára az amerikaiak. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé. Az áldozatok számát illetően csak becslések léteznek: a hirosimai emlékművön 61 443 név szerepel, a sugárfertőzés azonban a mai napig szedi áldozatait.

A második amerikai atombomba Nagaszakira hullott, 1945. augusztus 9-én. Japán augusztus 15-én kapitulált, ezzel véget ért a II. világháború. Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik