Belföld

Sztrájkra készülnek a vámosok

Demonstrációra készül a Vám-és Pénzügyőrség Független Szakszervezete, amely azt szeretné elérni, hogy rendezzék a pótlékok ügyét és változtassák meg a vonatkozó törvény általa diszkriminatívnak tartott rendelkezéseit.

A 3300 tagot tömörítő reprezentatív szakszervezet szerint diszkriminatív, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5800 hivatásos pótléka – bár ugyanazt a munkát végzik – kevesebb, mint amit a többi fegyveres szerv tagjai kapnak.

Holecz Gábor, a szakszervezet vezetője szerint 2006-ban a választások miatti kiélezett helyzetben az érdekképviselet elfogadta a Pénzügyminisztérium ajánlatát és visszalépett a demonstrációtól azzal, hogy a pótlékokat idővel rendezik. Ez azonban a mai napig nem történt meg. Mint elmondta, a vámosok nyomozati pótléka mindössze 20 százalék, miközben a rendőr nyomozók 65 százalékot kapnak. Emellett a közterületi szolgálatot ellátó vám- és pénzügyőrök nem kapják meg azt a 45 százalékos közterületi pótlékot, amit a rendőrök igen. Nem részesül különleges bevetési pótlékban a Merkúr bevetési egység sem, ellentétben a rendőrség hasonló szervezeteivel. A közalkalmazotti állományt is hátrányosan megkülönböztetik, például nem kapnak lakhatási támogatást, illetve nem tették adómentessé a ruhapénzüket – közölte.

A negatív megkülönböztetés miatt már olyan mértékű az elvándorlási hullám a testületnél, hogy a más fegyveres szervekhez áthelyezésüket kérő kollégákat a munkáltató kénytelen adminisztratív eszközökkel visszatartani. Ez roppant rossz közérzetet teremt a hivatásos állományú tagok körében – fűzte hozzá.

Kiemelte: a szakszervezet demonstrációt szervez annak érdekében, hogy megszűnjön végre a vámosok hátrányos megkülönböztetése. A demonstráció előtt levélben tájékoztatják a miniszterelnököt az állomány rendkívül nehéz helyzetéről.

A szakszervezeti vezető reményét fejezte ki, hogy mégsem kell megtartaniuk a demonstrációt. Mint mondta, remélik, hogy Gyurcsány Ferenc megérti a helyzetet, hiszen a kormányfő már többször részt vett a vám- és pénzügyőrség állománygyűlésein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik