Belföld

A hírtv-sek ellen szól az új felvétel

Újabb felvétel került nyilvánosságra abban az ügyben, amelyben a hírTv állítása szerint kábítószert akartak csempészni két riporterük autójába; a Szabolcs Online-on közzétett hangfelvételen egy drogdíler és a bűncselekményre felbujtással összefüggésbe hozott Helmeczy László ügyvéd állítólagos első találkozásán elhangzott beszélgetés hallható.

A Szabolcs Online közlése szerint az ügyvéd korábban nem ismerte a dílert, és – mint az a felvételen is hallható – a kábítószer-kereskedő kereste meg Tóth Viktort, Veres János kampányfőnökét. A díler azt állította, rendszeresen szállít kábítószert a két riporternek, de azok tartoznak neki 1,6 millió forinttal, ezért, ha valaki kifizeti ezt az összeget, hajlandó lebuktatni az újságírókat.

A több mint 15 perces felvételen – amelynek végét vélhetően levágták – a díler, Barát Miklós és Helmeczy László beszélget eleinte kábítószerekről, kábítószerfajtákról és azok használatáról. Barát Miklós szerint a riporterek sokkal tartoznak neki, ezért gondolkozott el azon, miként tudna „kitolni ezekkel” úgy, hogy még pénzt is kapjon érte. A díler arról is beszélt, hogy „Viktor volt az első, akit utol tudott érni”, de mások is eszébe jutottak.

Az ügyvéd azt ajánlotta Barát Miklósnak, helyezzék letétbe a pénzt, és ha szólnak neki, hogy „rendben van és sikerült”, akkor fizetik ki.

Helmeczyt igazolja

A felek a felvételen arról is beszéltek, hogy ha a riporterek „beborulnak”, akkor a hírTv ellehetetlenül. A díler még azt is megjegyezte: „és azoknak a köröknek, akiket Viktor képvisel, gondolom ez elég jó”. A felvétel itt tovább folytatódna, de a portál által közzétett hangfájl itt megszakad.

Mint azt a Szabolcs Online írta: Helmeczy szerint ügyfeleinek megért másfélmillió forintot, hogy leleplezzék az őket gyakran és alap nélkül támadó újságírókat, a díler így jutott volna hozzá a hiányzó pénzéhez. Hozzáteszik: abban egyeztek meg, hogy a díler szól, mikor és hol adja át a kokaint, majd megbízói értesítik a rendőröket.

A rendőrség mindent tudott?

A portál közlése szerint Helmeczy értesítette a rendőröket, akik végig tudtak a tervezett akcióról, és a drogterjesztő ennek ellenére is vállalta a közreműködést. „Barát állítólag azzal magyarázta hajlandóságát, hogy miután ő távozott az átadás helyszínéről, már nem tudják rábizonyítani a drogterjesztést” – írják.

Az ügy előzménye, hogy a hírTv pénteki híradása szerint kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójába. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd, az MLSZ alelnöke beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott az ügyvéd figyelmébe.

A hírTv hírigazgatója még pénteken azt közölte: visszautasítja Helmeczy „koholmányait”, és jelezte: kollégái bármikor készek drogteszt elé állni. A Magyar Rádió Krónika című műsorában ugyanakkor az egyik érintett riporter, Krakkó Ákos azt mondta: ezt csak akkor teszik meg, ha a hatóságok hivatalosan is kérik őket erre.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki: mint írta, a történtekkel kapcsolatban a hírTv-ben előadott minden állítás „bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik