Belföld

Az SZDSZ felfigyelt Dávid Ibolyára

A Dávid Ibolya által javasolt gazdaságpolitika iránya lényegében helyes, és bár az SZDSZ és az MDF egyes kérdésekben másként gondolkodik, mindkét rendszerváltó párt "igyekszik Európa felé húzni az országot" - mondta Kóka János.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke egy lapinterjúban többek között elmondta: pártja továbbra is kitart az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése mellett, és rugalmasak a Fidesz 16 százalékos, illetve az SZDSZ 20 százalékos javaslata kapcsán.

Kóka János reakciójában hangsúlyozta: látni kell, hogy a sikeres országok döntő többsége hasonló problémákkal birkózik, mint Magyarország.

Ilyen az egészségügyi költségek, a jóléti kiadások és a nyugdíjak elszabadulása, a társadalom öregedése, a hitelválság, a globális és a regionális verseny erősödése – fejtette ki. Álláspontja szerint ezekre a kérdésekre a sikeres országok nagyon hasonló válaszokat adnak: korlátozzák az állam szerepét és kiadásait, csökkentik a vállalkozásokat és a munkahelyteremtést sújtó terheket.

Szembe mennénk Európával

A liberális politikus annak a véleményének adott hangot, hogy ha a magyar kormány adót emel, bürokratikus intézkedéseket hoz, ha végleg elbátortalanodik a nyugdíjrendszer, az adó és az egészségügy átalakításában, “akkor Európával ellentétes irányba megyünk, márpedig Magyarország ebben az évtizedben már többször ment a forgalommal szemben”.

A frakcióvezető az MDF és az SZDSZ adójavaslatait összevetve azt mondta: a részleteket tekintve van különbség, de ez természetes. Lehet arról vitatkozni, hogy az egykulcsos adó 18 vagy 20 százalék legyen, hogy a mindkét párt által javasolt ezermilliárd forintos megtakarítást hány lépésben lehet elérni, de a lényegben egyetértenek: több pénzt kell hagyni az adófizetőknél és a vállalkozóknál, a segélyezési rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy munkára ösztönözzön.

Felfigyeltek Dávid rugalmasságára

Hozzátette: a szabad demokraták felfigyeltek arra, hogy Dávid Ibolya a legutóbbi nyilatkozatában a részletek tekintetében rugalmasnak mutatkozott, amikor arról beszélt, hogy akár az SZDSZ, akár a Fidesz javaslatait kész tárgyalási alapnak tekinteni. Kóka János megjegyezte, hogy a szabad demokraták parlamenti frakciója is teljes mértékben nyitott a tárgyalásokra.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető azt mondta, mindkét párt alapvetően piacbarát nézeteket vall, így a gazdaságpolitikai kérdések nagy részében van esély az egyetértésre. Arra, hogy a későbbiekben folytatódhat-e egy ilyen párbeszéd, Kóka János úgy reagált, ez az egyetértés idővel talán a polgári középerők valamilyen együttműködésének alapját képezheti.

Csökkentenék a terheket

Kóka János kitért arra, hogy a szakmai szervezetek és nemzetközi adótanácsadók is olyan javaslatokat készítenek, amelyek három év alatt ezermilliárd forinttal csökkentenék a vállalkozások terheit.

Megjegyezte, hogy eddig nem volt könnyű meggyőzni az MSZP-t és a Fideszt, hogy “ha a világ északnak tart, akkor mi ne induljunk délnek”. Most azonban – folytatta -, amikor a szakemberek között egyetértés van kialakulóban, van rá esély, hogy a politika és a gazdaság is nagyjából ugyanabban az irányban keresi a megoldást.

Kóka hisz a konszenzusban

Kóka János elmondta: mivel minden párt adójavaslatában vannak értékelhető és hasznosítható elemek, őszre kialakulhat egy olyan koncepció, amelyet a parlament elé lehet vinni.

Hozzátette: először lát arra esélyt, hogy a felelős ellenzéki pártok a “felelőtlen ellenzékiséggel és a nem kellően felelős kormányzati gazdaságpolitikával” szemben képesek legyenek megfogalmazni egy konszenzusos elképzelést.

Szerinte a legjobb az lenne, ha az ellenzéki erők ezt nem a kormánnyal szemben, hanem a kormánnyal egyeztetve tudnák végrehajtani. A politikus utalt rá, hogy Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ezért is kért konkrét cselekvési programot a kormánytól; “nincs sok idő, a miniszterelnök nyár végére ígérte a választ”.

Előre megállapodhatnak

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint kevés a realitása, hogy megvalósuljon a Fidesz többéves költségvetés előkészítésére tett javaslata. Az viszont elképzelhető, hogy a pártok a gazdaság kiszámíthatósága érdekében három évre előre megállapodnak a kiadások és az adók csökkentésének mértékéről.

Arra a felvetésre, hogy egy adócsökkentés nem borítaná-e fel a költségvetést, azt mondta, hogy ebben az esetben az állam a lehetőségekhez fogja tudni igazítani kiadásait.

A frakcióvezető nem ért egyet azokkal a politikusokkal, aki áfacsökkentéssel akarják mérsékelni az áremelkedés hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik